Пренос моштију Светог Харалампија из Никољца у цркву Светих Апостола

Пренос моштију Светог Харалампија из Никољца у цркву Светих Апостола
Пренос моштију Светог Харалампија из Никољца у цркву Светих Апостола
Пренос моштију Светог Харалампија из Никољца у цркву Светих Апостола
Пренос моштију Светог Харалампија из Никољца у цркву Светих Апостола

Црква Светих апостола Петра и Павла од четвртка, 19. фебруара 2015. године богатија је за део моштију Светог великомученика Харалампија, који је пренесен из манастира Николаја Мирликијског у Никољцу. Прије преноса свету архијијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанко-никшићки г. Јоаникије уз бројно свештенство и монаштво.

У пригодној бесједи послије свечаног преноса моштију, епископ Јоаникије је прво подсјетио вјернике на јединствена богослужења у данима Великог Васкршњег поста. Oн је подсјетио да ће празник Светог Харалампија у Никољцу, са древним обичајем кропљења и освећења дијела моштију, бити помјерен у прву недјељу која дође, на Покладе.

Владика је, указујући на велики радостан догађај преноса моштију, подсјетио да је приликом обнове Никољца, испод кивота у којем је почивао дјелић моштију, тамо гдје је почивао дио - само један кичмени пршљен, нађен мањи кивот, у којем је чуван већи дио моштију овог светитеља.

„И ето чуда, његова десна рука налази се у манастиру Морача, у манастиру Подврх код Бијелог Поља се налази његова чеона кост, а у Никољцу је откривено још моштију. Тако се Свети Харалампије нама наново открио његовом благодаћу и милошћу, а нисам далеко од помисли да су његове мошти некада биле управо у овој цркви, а гдје би друго биле него ту гдје је дуго времена било сједиште епископа хумских."

"Нисам далеко ни од од помисли да је у своје отачаство те мошти донио Свети Сава Српски, јер је он, како пише у његовом житију, идући по Истоку, сакупљао свете мошти и доносио их у своје отачаство ради освећења. Тако знамо да је у Студеницу донио дио Часнога крста и дио руке Светога Јована Kрститеља, а има много тога што није записано."

"Велика је повијест о моштима Светог свештеномученика Харалампија. Негдје у 18. вијеку Турци су опљачкали манастир Морачу и мошти Светог Харалампија понијели преко Бањана. Тамо је био свештеник Kопривица, који је окупио Бањане и дао велики прилог пљачкашу Паши да му преда мошти. И дуго година мошти су чуване ту, а када више није било свештеника, они су руку Светог Харалампија предали у манастир Морача, одакле је и однесена. Чудесно житије овог светитеља из првих вјекова хришћанства се стално дописује."

"Гдје год одете по Русији, по Грчкој, по Светој Гори, а нарочито у нашем Хиландару, можете чути како сви уз призивање Светога Николе призивају и Светога Харалампија."

"Ми смо у оквиру обнове ове светиње и ради тога што је дуго овај храм био сједиште Хумске епископије данас донијели овдје мошти, а мислим да смо их у ствари само вратили, јер много тога је заборављено и није записано. Хвала Богу, свете мошти су чуване у манастиру Никољац, који је опстао и стално појао у славу Божју. Никољац, слава Богу, никада није претваран у џамију, као што је то био случај са овом црквом. Отприлике да су и Турци имали разумијевања, без обзира што су знали да пљачкају, пале и жаре, да је велики гријех огријешити се о хришћанске светиње, па је Никољац остао као једна ризница ове, али и других околних цркава, са светим моштима, иконама, светим сасудима...”, бесједио је владика Јоаникије честитајући празник Светог Фотија и пренос моштију Светог Харалампија.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка