Преображење Господње у Епархији осечко-пољској

Преображење Господње у Епархији осечко-пољској
Преображење Господње у Епархији осечко-пољској
Преображење Господње у Епархији осечко-пољској
Преображење Господње у Епархији осечко-пољској

И ове године о Преображењу Господњем, у Даљској Планини, у манастиру Успења Пресвете Богородице, одржан је традиционални Преображењски сабор.

У ову оазу мира земаљског, који снажно позива и подсећа на мир небески, мир непролазни, народ Божји из ових крајева, из Срема, Бачке, а и шире, од давнина је долазио у великом броју, да своје животне путеве осветли светлошћу Христовог Преображења. Тако је било и ове године: много верника Епархије осечкопољске и барањске сабрало се да са својим Епископом, свештенством и монаштвом прослави велики празник Цркве Христове. Празнично бденије су служили свештеници Епархије, уз присуствово Епископа осечкопољског и барањског г. Лукијана, који је овом приликом напрсним крстом одликовао протојереја Миљена Илића из Петрове Слатине.

Поред богословске омладине, богослужење су пратили чланови епархијског свештеничког хора, уз дириговање протојереја-ставрофора Ратомира Петровића, пароха из Осијека. О значају Преображења Господњег и животу у Христу беседио је ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља. По завршетку бденија, Управа манастира уприличила је пригодно послужење за присутни народ.

На дан Преображења Христова, такође уз присуство великог броја верника, свету Литургију су служили протојереј - ставрофор Јован Клајић, пензионисани парох eрдутски, протојереј-ставрофор Милован Влаовић, парох даљски, протонамесник Ненад Лазић, парох тењски, јереј Марко Шукунда, парох боровски, ђакон Радован Арсеновић из Трпиње и ђакон Срђан Лукић из Борова Насеља. Надахнутом беседом присутне је поучио отац Марко Шукунда. Након свете Литургије, у новоизграђеном и уређеном манастирском конаку уприличена је свечана трпеза љубави.

По устаљеној пракси у Архијерејском намесништву барањском, на барањској гори Тавор у Кнежевим Виноградима прослава Преображења Господњег почела је дан пре. На вечерњем богослужењу началствовао је архијерејски намесник барањски, високопречасни протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, уз саслужење активног барањског свештенства, те пензионисаног пароха беломанастирског, оца Владе Кљајића. Многобројни верни народ се сакупио на молитву на својој гори да принесе молитве Богу, да се свако преобрази, на добробит свега света, како у својој поучној беседи рече пречасни јереј Срђан Трајковић, парох болмански. После целивања празничне иконе и помазивања верног народа Светим уљем, Црквеноопштински Управни Одбор, уз помоћ активних парохијанки, уприличио је мало послужење за све присутне.

На сам празника, одржана је Света Литургија у кнежевовиноградском парохијском храму, коју је служио надлежни парох, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин. На богослужењу је било присутно много верујућег народа Божјег и деце. После прочитаног светог Јеванђеља, отац Стеван је одржао беседу о Преображењу Господњем. После заамвоне молитве освећено је грожђе, које се уз нафору делило верујућем народу.

У поподневним часовима, служено је празнично вечерње у парохијском храму у Каранцу. У присуству великог броја верника, након вечерње, освећено је грожђе, а прота Стеван је одржао пригодну беседу.

Извор: Епархија осечко-пољска