Преображење Господње у Епархији врањској

Преображење Господње у Епархији врањској
Преображење Господње у Епархији врањској
Преображење Господње у Епархији врањској
Преображење Господње у Епархији врањској

Преображење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа."Треће године проповедања на земљи, Господ Исус Христос је Својим ученицима све чешће говорио о Свом блиском страдању, али и Својој слави након страдања на Крсту. Да се због најаве Његовог страдања ученици не би сасвим раслабили и да не би отпали од Њега, Господ им је делимично показао Своју Божанску славу. И зато, узе са собом апостоле Петра, Јакова и Јована и са њима ноћу изађе на Тавор где се пред њима преобрази: „И засија се лице Његово као сунце, а хаљине Његове постадошебијеле као свјетлост“ (Мт. 17,2). И појавише се поред Њега Мојсеј и Илија, велики старозаветни пророци. Господ је ученицима много пута показао Своју Божанску моћ, а на Тавору им је показао и Своју Божанску природу".

У петак, 19. августа 2011. године, на празник Преображења Господњег, у свим храмовима Православне епархије врањске служене су Свете Литургије.

Свечано је било у местима где су храмови посвећени овом празнику: Козјем Долу, општина Трговиште, село Преображење, општина Враење и село Стубал, општина Владичин Хан.

У Саборном храму Свете Тројице у Врању, Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенства из Врања. У храму се сабрао велики број благочестивог народа да у Литургијској заједници прославе овај велики празник.

После заамвоне молитве, Епископ врањски Пахомије извршио је освећење и благосиљање грожђа, које је подељено присутним верницима.

Извор: Епархија врањска