Преображење Господње у манастиру Лелић

Преображење Господње у манастиру Лелић
Преображење Господње у манастиру Лелић
Преображење Господње у манастиру Лелић
Преображење Господње у манастиру Лелић

На празник Преображења Господњег у манастиру Лелић свету архијерејску Литургију служио је Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва Епархије ваљевске и Архиепископије београдско-карловачке.

Овај велики Господњи празник у задужбини Светог Владике Николаја годинама је нарочито светкован, будући да је управо на Преображење Лелићки Златоуст осветио манастирску цркву. -Свети Владика Николај највећи је просветитељ српског народа после Светог Саве. Сабирао нас је сјајним проповедима и књигама за свог земаљског живота. Сабира нас и данас око кивота са светим му моштима. Данашње свето Јеванђеље открива нам тајну јављања Господа, испуњења речи старозаветних пророка о доласку Спаситеља и Божјем плану за спасење људског рода. Знајући да Му се приближава страдање, Господ Христос одвео је ученике (Свете апостоле Јакова, Јована и Петра) на узвишену гору, желећи да их охрабри и покаже да има власт над смрћу. Гору, која касније добија име Тавор, што значи "светлост", "чистота"...беседио је епископ Силуан.

-У часу преображења Господа Христа, засијала је снажна светлост, која је Његове ученике бацила на колена. Глас Господњи са неба збори:"Ово је Син мој љубљени, који је по Мојој вољи, Њега послушајте!", а славном чину пројаве славе Христове придружују се старозаветни пророци Мојсије и Илија. Свети оци кажу да њихово присуство представља испуњење закона, којег су пророци проповедали. Господ Христос је дошао да спасе и живе и упокојене. Цела творевина је сведочила да је Он дошао да спасе залутале, али и праведнима да оно што су очекивали... Благодат Божју ништа не може да замени. Тај осећај приличи човеку јер га је Бог створио за живот вечни. Данашњег дана видимо да је радост благодати носила ученике Христове и снажила их у страдањима, део је Преображењског слова владике Силуана.

Гора Тавор симбол је нашег живота на земљи. Да би човек примио благодат, треба да крене путем очишћења, успињања у врлинама како се успиње корачањем уз гору. На Светој Литургији доживљавамо просветљење и имамо осећај Царства небеског на земљи, закључио је владика Силуан, честитајући празник свим учесницима преображењске свечаности.

По завршетку Литургије, Епископ аустралијско-новозеландски Силуан пререзао је славски колач и осветио жито и вино. Такође, традиционално на Преображење, освећено је и грожђе, које је уз нафору подељено верницима. За крај сабрања, лелићко братство, предвођено игуманом манастира архимандритом Авакумом и протосинђелом Георгијем, припремило је свечану трпезу љубави за бројне госте.

Ј.Ј.

Извор: Епархија ваљевска