Преображење Господње у Сан Габријелу

Преображење Господње у Сан Габријелу
Преображење Господње у Сан Габријелу
Преображење Господње у Сан Габријелу
Преображење Господње у Сан Габријелу

Светлост Преображења Господњег обасјавајући сву Васељену засијала је и у парохији Светог Саве у Сан Габријелу, Калифорнији, где се велики број верних окупио да кроз евхаристијско сабрање, уз предвођење свог Архијереја и оца, епископа Максима прослави велики празник Господњи.

Сунчано јутро испред храма и многобројни парохијани са својим парохом протојерејем о. Предрагом Бојовићем дочекали су Eпископа Максима, који је благосиљајући окупљени верни народ уз појање тропара светлог празника повео верне у храм Божији. Испуњена црква и срца верујућих молитвом, била су спремна да рукама свог епископа принесу евхаристијски Дар Преображеном Господу. У литургијском сабрању показивала се Богу угодна радост евхаристијске заједнице кроз коју сигурним путем ходимо спасењу и вечном пребивању у светлости нашег Творца и Спаситеља. Епископу Максиму су саслуживали надлежни парох протојереј о. Предраг Бојовић, епархијски ђакон о. Владан Радовановић и парохијски ђакон о. Јован Катанић. Свету Литургију је својим пријатним и милозвучним појањем улепшао хор Цркве Светог Саве. Потпуна радост сабрања била је испуњена причешћем великог броја деце и народа Божијег, чиме су испуњене Христове речи којима је установљена Света Литургија.

Божија благодат је посебно испунила овогодишње прослављање Преображења рукоположењем ђакона о. Јована Катанића у презвитерски чин. Епископ Максим је полагањем руку призвао Благодат Божију и помолио се да се будући презвитер Православне Цркве Христове испуни даром Духа Светога. Верни народ је одговарајући свом владици са гласним ’’аксиос-достојан’’ дао потврду свог учешћа у Светој Тајни којом је Архијереј увео ђакона о. Јована у свештенички чин.

Након завршетка Свете Литургије епископ Максим је поздравио сабрање верних и обратио им се пригодном беседом у којој је подучио да је Литургија преображај свих нас, јер као што се виноградарски плод претвара у Крв Христову тако се и ми преображавамо да би постали Христолики. Преосвећени Владика је честитао новорукопложеном презвитеру подсетивши на речи Св. Григорија Богослова да је свештеничка служба ’’уметност над уметностима и наука над наукама’’ додајући да бреме презвитерског служења није лако али да је у исто време чудесно и благословено.

По завршетку беседе владике Максима вернима се обратио и о. Предраг који се захвалио Његовом Преосвештенству на посети и очинској љубави искористивши прилику да у своје име и испред парохије Светог Саве у Сан Габријелу честита презвитерски чин о. Јовану. Раздељивањем освећеног грожђа и нафоре верни су примили још један благослов након чега је протојереј о.Предраг одслужио помен за упокојење душа трагично настрадалих Иване и Маканија.

Изласком из Цркве празнично прослављање се наставило у парохијској сали где су вредне руке чланица Коло Српских Сестара припремиле ручак, који је протекао у љубави и разговору.

Радост празника је осенила све сабране који су се растали уз благодарност Господу и свом епископу и оцу Максиму на посети, љубави и молитвама, надајући се и већ очекујући наредни сусрет. Остала је укрепљена заједница народа Христовог у Сан Габријелу у сагласију да је заиста био диван дан Господњи у свој лепоти Цркве Божије, на просветљујући празник Преображења.

Извор: Епархија источноамеричка

Преображење Господње у Сан Габријелу
Преображење Господње у Сан Габријелу
Преображење Господње у Сан Габријелу
Преображење Господње у Сан Габријелу