Преображење Господње у Загребу

  Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин Порфирије свечано је прослављена храмовна слава Саборног храма у Загребу. 

Митрополиту су саслуживали архимандрит Данило, протојереј-ставрофор Душан Колунџић  и јереј Раде Колунџић (Епархија средњоевропска), протојереј-ставрофор Предраг Азап (Епархија осјечкопољско-барањска), јеромонах Никон (Манастир Ковиљ), јереј Срђан Перић (Епархија бачка) и свештенство Саборног храма.

Након обреда славског колача и благосиљања грожђа окупљеним вјерницима обратио се Митрополит Порфирије честитавши Празник и при томе истакао да је  прослављање Преображења Господњег прослављање славе Божије, али је истовремено и путоказ шта је модел нашега живота. Апостоли који су били на Тавору добили су ту могућност да свјетлост, која одувијек постоји у Христу могу да виде, а до тада био им је вид заклоњен копреном тјелесности и пролазности. Дакле, успињање на гору Тавор, успињање на ниво и на висину присуства Божијег и свјетлости Његове јесте наш пут. Та Свјетлост, тојест Господ, је стално међу нама...Зато, браћо и сестре, колико год заиста безмјерно били данас радосни због празника који славимо истовремено смо позвани да се непрестано ми преображавамо. Да се преображавамо кроз мале и једноставне ствари.

Уз дружење, послужење и пјесму прослава храмовне славе настављена је у сали Музеја Српске православне цркве.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска