Преображење на "Гори Барањској"

Асфалтним путем из Кнежевих Винограда преко Каменца долази се на највише узвишење у Барањи на 243 м надморске висине које се зове Банска коса или Баново брдо.

Ту у близини највише коте, у родним виноградима које је изњедрила Барањска планина налази се подигнут велики часни крст где се сваке године у предвечерје празника Преображења служи Бденије.

Већ неколико година за редом целокупно свештенство барањског намесништва походи заједно с верним народом ово место молитве.

Тако је било и ове године а свечано вечерње богослужење- бденије водио је архијерејски намесник барањски протојереј-ставрофор Михајло Марјанац уз саслужење проте Предрага Азапа, пароха винковачког, те барањских свештеника, проте ставрофора Владе Кљаића, протојереја Слободана Мајкића, протојереја Стевана Кувежданина, протонамесника Драгана и Александра Вукадиновића и протођакона Драгана Сердара из Борова.

Певницу је организовао протонамесник Слободан Познановић заједно с појцима његове цркве из Кнежевих Винограда, коме ова светиња ,ова "Гора Барањска" и припада.

Присутним верницим беседио је прота Слободан Мајкић, које је казао : - треће године Своје проповеди на земљи, Исус је повео апостоле Петра, Јакова и Јована, на гору Тавор да се моли Богу. Док се молио, Његово се лице измени и засија као сунце, а хаљине Његове постадоше сјајне и беле као снег. Тако се Он преобрази пред њима и показа део Своје божанске славе. Ученици су остали збуњени и уплашени. Али видјели су Божју славу и требало је сићи с горе да би се до краја упознала Христова мисија и порука.

Један од присутних верника господин Драган Шујдовић је рекао да редовно долази овде на молитву , каже : - овде је прилика да се обогатимо духовним добрима, јер заиста можемо бити Богу захвални што су и ови наши виногради ове године добро родили.

По завршетку Бденија обратио се с неколико речи и архијерејски намесник барањски прота Михајло а потом су вредне домаћице послужиле присутне с пецивом, сланим и слатким делицијама а наздрављало се добром и врхунском барањском грашевином.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска