Преображење на Кључком Тавору на Бјеласици

Преображење на Кључком Тавору на Бјеласици
Преображење на Кључком Тавору на Бјеласици
Преображење на Кључком Тавору на Бјеласици
Преображење на Кључком Тавору на Бјеласици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Преображење са свештенством свету службу Божју у цркви Преображења Господњег на Кључком Тавору на Бјеласици. У току Литургије свето крштење примили су слуге Божје Небојша, Дејан, Марија и Жељко. Након причешћа храм је опходила литија, а онда је благосиљан славски колач и обављено преображенско освећење грожђа.

Митрополит Амфилохије је у архипастирском слову казао да се гора на Кључком Тавору преобразила и постала слична оној на којој се Христос преобразио. „Тамо је Тавор гора преображења, а овдје је Кључки Тавор, Кључка гора преображења. Камен се преображава, а камо ли људско биће  које је призвано управо на преображење. А то значи да је призвано да непрекидно расте, не само тјелесно него и духовно и тјелесно“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је нешто најстрашније што се догоило у историји Христово Преображење, а после њега Христово Васкрсење. „Преображење је свједочанство да је човјек биће рођено за бесмртност, за непролазност, а не за ништавило, управо благоарећи тој Божанској свјетлости. То је суштина наше вјере православне“, рекао је Владика. Владика је казао да су хришћани на западу то позаборављали. „Зато се они уздају у коње и коњице, у НАТО пактове и остале моћи, у Наполеоне, Хитлере, у ракете. А ми се уздамо у Бога Господа свога, у силу Његову. у свјетлост Његову, вјечну и непролазну“, казао је владика Амфилохије.

Владика је рекао да се  та свјетлост прима светим крштењем, и да ће садашњља полукрштена Црна Гора опет постати крштена Црна Гора када на Ловћен врати порушену цркву Светог Петра Цетињскога. „Безбожници владају Црном Гором данас. Имају они право да буду безбожници, али немају право да скрнаве Часни Крст, Цркву Божју. А и то раде“, казао је митрополит Амфилохије.

Потом је одржана традиционална културна манифестација „Пјесничко преображење на Кључком Тавору“ у којој су учествовали пјесници, глумци, етно појци и народни гуслари.

Извор: Митрополија црногорско-приморска