Преображење, слава ПНХЗ у Степању

Преображење, слава ПНХЗ у Степању
Преображење, слава ПНХЗ у Степању
Преображење, слава ПНХЗ у Степању
Преображење, слава ПНХЗ у Степању

"Господ наш Исус Христос, који је био са нама, кога су се дотицали свети Апостоли, са ким су причали, ручали, радовали се, од кога су поуку и Јеванђеље примили, на данашњи дан се у свој Својој слави Преобразио пред својим светим ученицима, несебично откривајући Своје Божанство, показујући свим нараштајима пут којим да идемо, пут преображења ка бољем и светијем из дана у дан..." – речи су Преосвећеног Епископа ваљевског Господина Милутина које је упутио верном народу у видно надахнутој проповеди на Светој Архијерејској литургији у селу Степање, Архијерејско намесништво Тамнавско.

Успомена на дан Светог Преображења Господњег духовни је источник и руководитељ Православне Народне Хришћанске Заједнице у Степању, која је данас прославила своју славу.

Молитвено славље почело је дочеком, са препуном портом, Његовог Пресовештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, чији је долазак очигделно био духовно задовољство и радост свих присутних. Свету Архијерејску литургију служио је владика Милутин, а саслуживали су му високопреподобни архимандрити о. Михаило из манастира Јовање и о. Никодим из манастира Лелић, Намесник тамнавски о. Митар Миловановић, протојереј-ставрофор, Намесник ваљевски, о. Зоран Јаковљевић, протојереј-старвофор, о. Милан Васиљевић парох лајковачки и јерођакон Силуан. Уз препуну цркву, евхаристијско славље увеличао је степањски црквени хор онако како је умео и могао, са обзиром да се ради о сеоској средини. Вредно је помена и то да је се, на пријатно изненађење служашчих, причестио велики број верника, међу којима је било доста деце и младих.

По завршетку Свете литургије, по традицији која прати празник Преображења Господњег, Преосвећени владика Милутин благословио је плод винове лозе, грожђе, и оно се од данас, по обичају нашег краја, будући благословљено, може јести. Након освећења славског жита и ломљења славског колача, освећена је чесма, тј. источник, студенац, како су је још наши стари називали, после чега је уследио ручак – трпеза љубави.

За време ручка – продужене Литургије, присутнима се најпре, са благословом владике, обратио Намесник тамнавски прота Митар Миловановић. У надахнутом и помало дирљивом обраћању, о. Митар је говорио о његовој блискости и везаности за данашњи празник, као и да је духовна библиотека, која је протиним залагањем и настала, а која је одштампала неколико различитих издања духовног садржаја, управо добила име ПРЕОБРАЖЕЊЕ. Човек може стећи разна висока знања и звања – наставља прота Митар – али ништа му не вреди уколико није образован, уколико није образ Прволика, Господа нашег Исуса Христа.

У наставку о. Митар сведочи о стању у каквом је била степањска црква, а каква је данас, па кад се погледа са ваљевског пута, као да је неки предивни манастир или средњевековни град. Тога ради, а због очевидних заслуга о. Зорана Марковића, као и несебичне помоћи и подршке бившег пароха у Степању о. Зорана Јаковљевића, на предлог Намесника тамнавског, Преосвећени Епископ Г. Милутин произвео је степањског пароха о. Зорана Марковића у част протонамесника.

Уз духовну, надасве братску и пријатну атмосферу, обраћањем старешине степањског храма протонамесника о. Зорана Марковића, завршено је овогодишње молитвено славље, а у част Господа и Спаса нашега Исуса Христа који се Преобразио у слави на Таворској гори. Слава Богу за све!огослужењу поред великог броја верника ове парохије присуствовали су и верници из разних делова наше Епархије. На Светој Литургији певао је хор храма Светог Александра Невског из Београда. По завршетку Свете Литургије, обављена је Литија око храма, освећено је грожђе и пререзан славски колач.

Потом је уследио славски ручак који су богато спремили домаћини славе браћа Милиша и Милован Нешић из Славковице.

Извор: Епархија ваљевска