Преображење у манастир Комоговина

Преображење у манастир Комоговина
Преображење у манастир Комоговина
Преображење у манастир Комоговина
Преображење у манастир Комоговина

Сваке године, о празнику Преображења Господњег, слави манастира Комоговине на Банији, окупи се већи број верника који зајдно са својом васкрсавајућом светом обитељи већ традиционалено прослављају славу, тако је било и ове године.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим уз саслужење: јеромонаха Наума, јереја Николе Малобабића и Славка Шарца.

По обичају о овом празнику извршено је благосиљање, рода виноградарског ( грожђа ), те поводом манастирске славе благосиљање славског жита и ломљење славског колача. По благосиљању грожђа и жита, вернима се беседом о празнику Преображења и о Христу, као примеру нашег живота и преображаја, обратио Епископ Герасим. По завршетку Литургије за све присутне вернике приређена је трпеза љубави.

Манастир Комоговина је духовно средиште Баније и православних тог краја. Од свог настанка па до дана данашњег је страдао, како духовно тако и материјално. Од не давно је почела обнова и ове свете обитељи, коју ће мо уз помоћ Божију али и свих Вас и завршити.

Овим путем позивамо све Банијце, на свом огњишту, у расејању свуда по свету, али и све људе добре воље да градимо и обнављамо наше светиње, те да се прикључе у обнову ове светиње, на радост и понос свих нас а у славу Божију.

Извор: Епархија горњокарловачка