Преображење у манастиру Крка

Преображење у манастиру Крка
Преображење у манастиру Крка
Преображење у манастиру Крка
Преображење у манастиру Крка

На празник Преображења Господњег, 19. августа 2014. године, одржан је сведалматински сабор у манастиру Крки. Његово Преосвештентво Епископ далматински г. Фотије служио је на овај празник свету архијерејску Литургију уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске и Епархије сремске.

Сабору у Крки су, поред многобројног вјерног народа, присуствовали и саборски заступник г. Миле Хорват, конзул при амбасади Републике Србије у Хрватској г. Зоран Васиљевић, потпредсједник СНВ-а г. Саша Милошевић, предсједник Савјета националних мањина г. Александар Толнауер, предсједник СКД „Просвјета“ Чедо Вишњић, као и начелници општинâ Кистање, Ервеник и Бискупија.

У својој бесједи Епископ Фотије је поучио сабрани народ да је „Преображење празник причешћа божанском Нетварном светлошћу, светлошћу која сједињује човека са Богом, преображава га и чини новим човеком, новом твари, која је заквашена силом Васкрсења“ и да ће „Тајна Крста Христовог и Његово Васкрсење из мртвих поделити читав свет и сву васељену – на оне који ће ту тајну разумети и вером и љубављу је прихватити, и на жалост, на оне друге који ће на све то хулити и данас хуле, не разумевајући тајну Крста и Васкрсења.“

Владика је на крају своје бесједе истакао да је неопходно „да идемо ка небесима и Тавору, како би вечно са Господом и светима Његовим били и тако се као деца светлости радовали радошћу вечном и непролазном.“

Након Свете Литургије и кратког културно-умјетничког програма за све присутне приређена је трпеза љубави у манастирској трпезарији.

Беседа епсикопа Фотија

Часни оци, драга браћо и сестре, дозволите ми да вас све поздравим са данашњим Празником и да вам пожелим сваки благослов Божији од Преображеног на Тавору Господа нашег Исуса Христа.

Преображење је чудесан празник, празник божански, празник небески. Празник који нас смртне људе узводи на небеса и показује нам славу Тројединога Бога – Оца и Сина и Светога Духа. На Тавору се догодило ново Богојављење. Бог Отац се јавио гласом, као на реци Јордану приликом крштења Христовог, посведочујући Сина Који се преобразио, потврђујући Њега као Сина сапрестолоног Оцу и Духу Светоме. Сам Христос, Син Божији и Син Човечији, се преображава на Тавору благовољењем Оца у сили Духа Светога, показујући славу свога Божанства. Тога Божанства постају заједничари и причасници свети апостоли, а преко њих и пуноћа Цркве Божије и сва васељена у векове векова.

Отуда слободно можемо рећи да је Преображење празник причешћа божанском Нетварном светлошћу, светлошћу која сједињује човека са Богом, преображава га и чини новим човеком, новом твари, која је заквашена силом Васкрсења.
Сваки је празник Божији Преображење и свака је света Литургија Тавор на којој се ми вером преображавамо и причешћујемо божанском светлошћу у којој, по речима Светих Отаца, сам Бог обитава.

Нису се случајно на Тавору, на овој гори Преображења, јавили пророци Мојсије и Илија, него да би потврдили Господа Христа као Месију старозаветног, а апостоли - Цркве и новозаветног Израиља, који ће спасити свет Крстом и Васкрсењем. Они, дакле, на Тавору говораху са Њим о овој тајни – тајни Крста и Васкрсења као пуноћи сваког пророштва и највећој Жртви, која ће на Голготи бити принесена за спасење света.

Тајна Крста Христовог и Његово Васкрсење из мртвих ће поделити читав свет и сву васељену – на оне који ће ту тајну разумети и вером и љубављу је прихватити, и на жалост, на оне друге који ће на све то хулити и данас хуле, не разумевајући тајну Крста и Васкрсења. Али, Бог је праведан у свему и зато је првима дао власт да буду деца Божија и испуњава их Својом божанском светлошћу, како би у тој светлости ходили и постали синови и кћери Дана. Постоје и они који по својој слободи изабраше не светлост, него таму и грех и зло, те по речима Светога Писма, постадоше деца таме. И за њих, међутим, и за све нас док смо на земљи лек је и свелек Преображење.

За монахе исихасте и монахе уопште Преображење је централни празник, јер они теже да своје срце преобразе таворском светлошћу, желећи већ овде и сада да окусе реалност за коју је свети апостол Петар рекао: „Добро нам је овде бити“. Добро је човеку бити у близини Божијој и испуњавати се Божанском светлошћу и Царством Небеским. То је суштина Преображења – да увек и неодступно будемо са Богом и светима Његовим, ходећи путем заповести Божијих.

Наш српски народ је светим крштењем у време Кирила и Методија кренуо ка тој небеској светлости и хвала Богу да смо до данас на томе путу. Устајемо и падамо, али тежимо Преображењу и Господу све док смо православни хришћани и док се боримо за вредности Царства небеског. Није случајно свети цар Лазар на Косову поставио идеал Царства небеског, а Царства небеског нема без Тавора и Господа Христа Који се на њему преобразио. Тим путем нас је водио и води свети Сава, који је у младости отишао на Свету Гору, да би се испунио и преобразио таворском светлошћу. Том божанском светлошћу свети Сава је касније преобразио читав род српски и сву васељену. Ми Срби, дакле, немамо другог пута, осим пута према Тавору, јер други путеви нису путеви већ странпутице.

Зато, да идемо ка небесима и Тавору, како би вечно са Господом и светима Његовим били и тако се као деца светлости радовали радошћу вечном и непролазном.

Нека сваки благослов Божији буде са свима вама који сте данас овде у Крки, овој великој светињи Далмације, која је кроз векове светлила и водила наш распети народ према светости и свакој истини и правди Божијој. Живели и Бог вас благословио.

Извор: Епархија далматинска