Преображење у манастиру Крки

Преображење у манастиру Крки
Преображење у манастиру Крки
Преображење у манастиру Крки
Преображење у манастиру Крки

Традиционално сабрање поводом Преображења Господњег окупило је многобројне вернике у Светоархангелски манастир Крку.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 19. августа 2016. године свету архијерејску Литургију у овом светом храму, а затим се обратио присутнима и зажелео им срећан и благословен празник. -Свако ко је данас овде дошао је уствари на гору Тавор да се сусретне са преображеним Христом. Није чудо да су у 14. веку монаси овога манастира дошли овде из Свете Земље у потрази за божанском светлошћу и основали неколико скромних келија, чиме је манастир Крка 1345. године започео своју историју. Од тога времена монаси овог манстира као преображени људи сведоче Христа, попут Његових ученика који су проповедали чудо којем су присуствовали на гори Таворској, рекао је епископ Фотије и додао да смо сви данас на овом светом месту да се причестимо том божанском светлошћу да бисмо предокусили тајну васкрсења ка којој иде људска историја.

-У том смислу Преображење такође представља и предокус суда Божјег, јер све оно што је од таме и греха биће одагнано од Бога, а оно што је од истине и светлости, праведно и врлинско биће преображено. Тако ће и они људи који су испуњени хришћанским врлинама, вером, љубављу и надом, наследити Царство Небеско. Данашњи празник нам поручује да се преобразимо и будемо такви, благочестиви људи, да свако ко живи недостојним животом искуси покајање и постане честит и уљудан човек. Све оно што није по Богу треба да се преобрази у нама кроз заједницу са Богом коју остварујемо првенствено у Цркви Христовој на Светим Литургијама. Уз благодат Духа Светога треба да постанемо људи који ће својим ближњима увек пружати утеху и наду, рекао је владика Фотије.

Он је поздравио све присутне, а посебно представнике власти који се боре да наш народ на овим просторима добије прилику да оствари своја права и буде равноправан и прихваћен братском и хришћанском љубављу. -Желимо да кажемо да ми јесмо ту и да нећемо отићи са ове свете земље коју нам је Бог дао, али све друге људе поштујемо и прихватамо као браћу и сестре у Христу, поручио је Епископ далматински. И ове године преображењски сабор посетило је мноштво званичника, а међу њима и амбасадорка Србије у Хрватској гђа Мира Николић, као и представници локалних општинских власти.

Извор: Епархија далматинска