Преображење у манастиру Милтону

Преображење у манастиру Милтону
Преображење у манастиру Милтону
Преображење у манастиру Милтону
Преображење у манастиру Милтону

Слава Манастира Светог Преображења у Милтону, надомак Торонта, обележена је свечано и молитвено, уз присуство великог броја свештеника и верника.

Бденије уочи празника Преображења Господњег служио је Епископ канадски г. Георгије, уз саслужење протојереја-ставрофора Василија Томића, пароха севереноторонтског,  јереја Синише Милутиновића, пароха саскатунског и протођакона Стефана Икономовског. Одговарао је хор свештеника Источноканадског намесништва, заједно са верницима. Након бденија послужена је посна вечера коју су припремиле сестре Савезног кола.

На сам дан Преображења, цркву је, као и сваке године, испунио велики број верника. Уз свог Епископа, служили су свештеници из околних парохија: протојереј-ставрофор Михајло Додер из Мисисаге, игуман манастира протосинђел Василије (Гавриловић), протојереј Милан Јовановић из Виндзора, протонамесник Милош Пурић из Торонта, јереј Јован Марјанац из Садбарија, потом свештеник из далеког Саскатуна, јереј Синиша Милутиновић и украјински свештеник из Киченера Мирослав Шмијељски, те протођакон Стефан Икономовски и ђакон Дамјан Радојичић. Одговарали су чланови хора „Роман Мелод“ из киченерске цркве Свете Тројице.

О значају празника беседио је игуман манастира протосинђел Василије. Након трократног опхода око цркве, резања славског колача и освећења грожђа, Владика Георгије је позвао све присутне на ручак који су на павиљону приредиле чланице Савезног кола српских сестара.

Ручак је потрајао у лепој духовној атмосфери и по прекрасном времену које традиционално већ годинама украси овај скуп у првом и за сада једином српском манастиру у Канади. На крају ручка, Владика се још једном захвалио присутнима што се већ пуних 20 година окупљају у овој светињи и својим молитвеним присуством доприносе њеној лепоти преображавајући тако на најбољи начин саме себе и показујући како се расејање прихвата као послање и прилика да се сведочи своја вера и буде светлост свету. 

Кумови овогодишње славе били су Милорад и Зорица Маћешић из Тера Коте. Кумства за наредну годину примио се Дејан Миловановић из Милтона.

Извор: Епархија канадска