Преображење у Сентандреји

Преображење Господње у Сентандреји се одувек свечано прослављало, овај Господњи празник је слава свих сентандрејаца и храмовна слава једне од четири српске цркве у овом граду. Празничну радост увеличао је долазак драгог госта и пријатеља сентандрејаца,  Његовог Преосвештенства Епископа браничевског др Игнатија, који је благословом Епископа будимског Лукијана служио празнично бденије и на сам дан празника Свету Литургију, уз саслужење свештеног клира Архиепископије београдско-карловачке и епархија будимске и браничевске.

Након прочитане перикопе из Светог Еванђеља, Епископ др Игнатије је веома надахнуто беседио о смислу овог великог празника, о нашој улози у творевини и о односу љубави Бога и човека. На завршетку Свете Литургије, Преосвештени Владика је благословио виноградарске плодове и пренео благослов и поздраве Епископа Лукијана, који је прославио Преображење у Епархији темишварској.

Празнично бденије и Свету Литургију певао је хор Свети Стефан Дечански из Новог Сада, под диригентском палицом Тамаре Адамов-Петијевић. Након Свете Литургије, на опште одушевљење свих, отпевали су и чувену сентандрејску химну: Ми же Сентандрејци целог света славни.

На прослави Преображења били су присутни представници Срба из културног и јавног живота Мађарске и житељи овог по Сеобама чувеног града.

Јерођакон Варнава (Кнежевић)

Извор: Епархија будимска

Преображење у Сентандреји
Преображење у Сентандреји
Преображење у Сентандреји
Преображење у Сентандреји