Преображењски сабор у манастиру Даљска Водица

Преображењски сабор у манастиру Даљска Водица
Преображењски сабор у манастиру Даљска Водица
Преображењски сабор у манастиру Даљска Водица
Преображењски сабор у манастиру Даљска Водица

Владика Херувим: -Нека празник Преображења буде водиља и део живота од свакога од нас, јер созерцавајући Бога и преобразујући се идемо ка спасењу и вечном животу.

У навечерје Преображења Господњег, када се Господ, посведочен од старозаветних представника Закона, пророка Мојсија и Илије, преобразио на гори Тавору, у присуству својих ученика Петра, Јакова и Јована, Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је благоизволео да узме молитвеног учешћа у вечерњем богослужењу са петохлебницом у манастиру  Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Вањски олтар манастира био је препун свештенства које се окупило да посведочи реалност догађаја, као некад Апостоли. Епископ, жива икона Христова, својим присуством је показао народу Божјем, који се скупио на гори Тавор Епархије осечкопољске и барањске, да је реалност Преображења присутна и да свако од нас треба подражавати божанске енергије и уподобљавати се Богу.

Вечерњим богослужењем је началствовао јереј Драган Сердар из Борова, а саслуживао је ђакон Предраг Јелић из Даља. На прозбе и возгласе је одговарао свештенички хор Епархије осечкопољске и барањске, под диригентском палицом протонамесника Ненада Кесоње из Пачетина. 

Преображењски сабор је био пропраћен и од стране световних власти, тако да су присуствовали народни посланик у Сабору Р. Хрватске Драгана Јацков, подпредседник СДСС-а Војислав Станимировић и начелник општине Ердут Југослав Јелић.

По отпусту, пригодну беседу је произнео ђакон Предраг Јелић из Даља, истакавши најважније моменте који се тичу историјата и значаја празника. Народу Божјем обратио се владика Херувим и истакао теолошки значај празника, као и то да овај празник треба бити у животима од свакога од нас, и водиља, јер созерцавајући Бога и преобразујући се идемо ка спасењу и вечном животу. Уследило је миросање народа, након чега је уприличена трпеза љубави у порти манастира.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска