Преображенски сабор у Градачцу

Преображенски сабор у Градачцу
Преображенски сабор у Градачцу
Преображенски сабор у Градачцу
Преображенски сабор у Градачцу

Градачац је град у Федерацији Босне и Херцеговине који од неколико стотина православних домаћинстава колико је имао прије рата, данас броји свега петнаест, углавном старачких домова, чија су врата отворена за православног свештеника.

Пријератни сабор о Празнику Преображења Господњег код храма у Градачцу био је чувен надалеко. Немила ратна дешавања учинила су своје. Храм Светог пророка Илије који је освећен 1887. године у рату је претрпио знатна оштећења и био је оскрнављен, велика туга је обузимала сваког човјека који би се нашао у његовој близини. Захваљујући Божијој милости, залагањем свештеника Војка Стевановића из Скугрића којем је овај храм повјерен на старање, а уз велику помоћ добрих људи свих вјера и нација који живе у овоме граду, храм је почетком новог миленијума, тачније 2009. године потпуно обновљен,  доживио је своје дизање из пепела и засијао је у пуном сјају, као што Сунце сија на своду небескоме.

Како храм, тако је и преображенски сабор у Градачцу доживио своју преобразбу о великом Празнику Преображња Господњег. Из године у годину број вјерујућег народа окупљеног око храма се увећавао. Тако је било и ове 2013. године Господње. Вечерња служба је служена у 17 часова.

Началствовао је намјесник манастира на Дугој Њиви јеромонах Максим Илић уз саслужење свештеника - Пере Танацковића, Слободана Тошића, Слађана Савића и Николе Горановића. По окончању вечерње службе благословљени су плодови винограда које нам је Господ дао, а након тога су освећени славски дарови - хљеб, пшеница и вино, које је припремила кума овога славља госпођица Љиљана Пејић из Модриче. Након молитвеног славља, у порти храма је припремљена славска трпеза љубави за сав присутни народ, којег је било до сада највише у послератним годинама, близу пет стотина. Фолклорна група из Средње Слатине увеличала је ово славље приказавши своје умијеће, и љубав у очувању традиционалних народних игара из Посавине. Сакупило се овдје народа из свих околних села и градова, а присутан је као и увијек до сада био и представник католичке цркве у овом граду жупник Иво Копић. Уз звуке традиционалне изворне музике, уз пјесму и коло, душе су свима присутнима биле радости пуне. Старије генерације које се сјећају саборовања од прије две-три деценије, са радошћу потврђују да их овај дан враћа и сјећа на оне дивне дане и велики сабор око храма Светог пророка Илије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска