Преподобна Меланија Римљанка прослављена у Јерусалиму

У среду, 13. децембра 2016. године, Јерусалимска Патријаршија је прославила преп. Меланију Римљанку у капели њој посвећеној у оквиру манастира Пресвете Богородице јужно од  Свеотоотачког братства. На истом месту, пре установљења манастира, обитавали су светогробни оци са Св. горе Сиона 516. г. током патријарашке службе Патријарха јерусалимског Илије.

Према Синаксару, Св. Меланија је дошла из Рима и била је власница великог богатства које је раздавала сиромашним и тако помагала и хранила хиљаде монаха у Нитријској пустињи у Египту. Пошто је прошла пустињу, стигла је у Свету Земљу и отишла да обитава на Маслинској гори, обављајући свој добротворни рад све до краја свог живота око 410. године.

Данас манастир Велике Панагиј (Богородице) је обитавалиште за отприлике двадесет монахиња Патријаршије.

Вечерње и Божанска Литургија служени су у сутеренској капели Св. Меланије; началствовао је бивши Митрополит Замбије Јоаким. Митрополиту су саслуживали архимандрит Макарије, Игњатије и Јероним. Архимандрит Аристовул је појао са монахињама манастира и члановима грчке православне парохије Јерусалима.

На крају Божанске Литургије игуманија Меланија, обновитељка цркве Ваведења Пресвете Богородице, приредила је пријем за свештенство и верне у игуменарији.

Извор: Патријаршија јерусалимска (превод Инфо службе)