Преподобна Пелагија Антиохијска - примјер правог, истинског покајања

Светом архијерејском Литургијом, која је на празник Преподобне Пелагије 21. октобра 2013. године служена у манастиру Калудра, молитвено је прослављен имендан мати Пелагије, настојатељице ове свете обитељи. Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије који је говорио о Преподобној Пелагији, која је, као и други други светитељи и угодници Божији, примјер истинског покајања:

- Ова светиња подигнута је још у доба Немањића и посвећена је Светом апостолу Луки, чији празник Света Црква Божија ускоро прославља. Долази дан прослављања њиховог Небеског покровитеља, а то је, нарочито, значајно у монаштву и то из два разлога. Први разлог је тај што ми са нашим Небеским покровитељем остварујемо посебну духовну блискост и што увијек имамо слободу да се обратимо ономе чије име носимо, јер преко имена смо са њим постали сродни у Духу Светом. Други је разлог што у нашем привременом земаљском животу имамо углед светог који је, исто, прошао кроз овај живот, као што и ми пролазимо, али је он овај живот искористио да послужи Богу, да нађе пут Божији, пут спасења и да дане свог живота искористи на своје и на спасење својих ближњих. Најчешће су светитељи Божији примјер правог, истинског покајања, а шта би, драга браћо и сестре, значило покајање? Покајање не значи ништа друго него остављање свијета и свијетског и служење Господу, нарочито ако је човјек имао у животу гријехе, а сви их имамо, и да се каје за њих, а кајање не значи ништа друго него да дане свог живота, који му је преостао, искористи на спасење.

Тако је Преподобна Пелагија Антиохијска, коју данас прослављамо, примјер правог, истинског покајања, као и Света Марија Египћанка, као и многе друге свете душе, многи други светитељи. Нису сви светитељи од своје младости, од свог дјетињства ишли путем Божијим. Многи од њих су били људи грешни, неко је био ратник, неко је био на неком другом животном путу, неко на некој странпутици. Људи су гријешили, али када се сјети човјек своје душе, своје савјести, свог спасења онда има прилику да се покаје. Тако је Преподобна Пелагија, која је била с почетка грешна жена и упропашћавала своју душу и душе ближњих својим гријесима разним и различитим, једног дана чула проповјед неког епископа у једном граду, који је проповједао о Страшном суду и о томе какав је страшан удио грешника. Она се покајала, слушајући ту проповјед, и преостале дане свог живота провела у великом покајању, у непрестаној молитви и служењу Богу. Својим молитвама, својим покајањем, својим испосништвом, својим сузама се и посветила и, заиста, угодила Богу, као и Света Марија Египћанка, и прославила се. Бог је прославио на Небесима и учинио је Светом и Преподобном, коју помињемо на светим службама и чију помоћ и молитве призивамо.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка