Преподобни Спиридон Чудотворaц - слава храма у Пероју

Преподобни Спиридон Чудотворaц - слава храма у Пероју
Преподобни Спиридон Чудотворaц - слава храма у Пероју
Преподобни Спиридон Чудотворaц - слава храма у Пероју
Преподобни Спиридон Чудотворaц - слава храма у Пероју

У недељу, 25. децембра 2016. године, прослављена је слава храма Преподобног Спиридона Чудотворца у Пероју. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење протојереја-ставрофора Горана Петковића, пароха пулско-перојског, и јереја Јована Галамића, пароха ријечког. Благољепију литургијског сабрања свој допринос дали су и чланови хора парохије пулско-перојске.

Након заамвоне молитве, епископ Герасим је са свештенством и вјерним народом преломио славски колач и освештао кољиво које је припремљено у славу Божју и част Преподобног Спиридона Чудотворца, заштитника перојске светиње.

По окончању сабрања, епископ Герасим је поучио присутне вјернике о прочитаном одломку из данашњег Јеванђеља и честитао празник Преподбног Спиридона Чудотворца. -Преподобни Спиридон бјеше чувар православља и чисте вјере. Као епископ учествовао је на Првом Васељенском Сабору и још за живота свога показао се као велики подвижник и као такав испунио је јеванђелске ријечи, ријечи које је Господ изговорио поучавајући народ о Царству Небеском. Свима у биједи и невољи преподобни отац Спиридон је помагао и тако се показао достојан епископског чина који је носио у своме граду. Постоји и једна бесједа о његовом чуду, гдје је овај Божји угодник бранећи вјеру Христову од јеретика Арија, који је учио да Господ Исус Христос није Бог и да Пресвета Богородица није Богородица, дошао на Сабор поневши једну циглу. Устао је и рекао Арију: -Зар ти није јасно да је и ова цигла састављена од три компоненте које су важне за њен настанак - глина, вода и ватра, тако и Господ јесте један Бог у три лица. Преподобни Спиридон је рукама здробио циглу и тада је, на очиглед свих, ватра сјевнула, глина се вратила у свој првобитни облик, а вода потекла. На тај начин отац Спиридон је одбранио нашу вјеру.

Након Литургијског сабрања, у просторијама Друштва перојских Црногораца представљена је изложба фотографија Пероја из прошлости, гдје су изложене слике из историје овог малог приморског мјеста. Напослијетку је за све присутне вјернике приређена трпеза љубави на којој су перојски верници и чланови Друштва перојских Црногораца прославили свог заштитника.

Извор: Епархија горњокарловачка