Прете глад и заразне болести

Страхује се да би број мртвих у Мјанмару могао да достигне осамдесет хиљада

ЦиклонРангун - Пет дана пошто је разорни циклон погодио јужни, приобални појас Мјанмара ситуација у овој сиромашној земљи југоисточне Азије је драматична, извештавају агенције, преносећи сведочења хуманитараца о збрисаним селима и поплављеним пољима пиринча на којима леже тела страдалих.

Коначан број мртвих би могао да достигне 80.000, проценила је агенција „Ворлд вижн", јер се 60.000 људи води као нестало. Према званичним подацима мјанмарског војног режима, до сада је регистровано 22.500 жртава циклона „Наргис".

Преко потребну помоћ обећало је доста земаља и она је почела да стиже, уз извесне проблеме с којима се срећу стране агенције, јер њихови радници морају да чекају визе и дозволе.

Представници међународне организације Сејв д чилдрен кажу да и даље чекају визе и да немају никакву информацију када ће их добити, пренео је „Ројтерс". Регионални директор ове организације Ендру Кирквуд рекао је, на основу непотврђених извештаја, да људи у одсеченим крајевима умиру јер од прошле суботе нису добили воду за пиће и храну.

Европска унија је обећала два милиона, Британија десет, а Кина милион долара помоћи.

Први авиони са намирницама долетели су јуче из Кине и Тајланда.

Међународна удружења Црвеног крста и Црвеног полумесеца упутила су хитан апел да се прикупи шест милиона долара за оно најпотребније, а то су шатори, вода и мреже за комарце.

Потребни су, између осталог, и медицински стручњаци за спречавање ширења заразних болести, јер постоји реална опасност да оне повећају коначан биланс ове катастрофе.

Високе цене, због којих су прошле године избили крвави немири, после непогоде су се учетворостручиле. Страхује се да ће због тога на хиљаде сиромашних хронично неухрањених становника из уџерица на периферији Рангуна сада гладовати.

Недавно повећање цене пиринча у свету указало се као добра прилика за Мјанмар, који извози велике количине ове основне животне намирнице у Шри Ланку и Бангладеш. Међутим, циклон је разорио баш онај део земље који производи највише пиринча - плодну делту реке Иравади - због чега можда неће бити довољно хране ни за домаће потребе.

Аналитичари помињу и могућност нових побуна. Прошлог септембра су насилно угушене уличне демонстрације које су избиле поводом повећања цена горива. Тада је скоро сто хиљада људи изашло на улице, а предводили су их будистички монаси. У обрачуну са демонстрантима погинула је 31 особа.

Уставни референдум, планиран за ову суботу, неће бити одржан у најтеже погођеним областима пре 24. маја, саопштиле су власти, иако је првобитно речено да ће се гласање ипак обавити, јер су „људи вољни да гласају".

Циклон је поштедео нову административну престоницу Најпидав, у коју се владајућа хунта преселила 2005. године.

Рут Бредли Џонс, дипломата у британској амбасади у Рангуну, рекла је за „Франс прес" да су људи с којима је разговарала углавном љути јер мисле да су власти могле да ураде више да спрече драматичне размере штете и да после непогоде више помогну угроженима.

Индијски метеоролошки завод, који прати циклоне у Индијском океану, каже да је упозорио мјанмарске власти 48 сати пре него што је почело невреме где ће олуја да удари и којом жестином. У саопштењу на државној телевизији Мјанмара истакнуто је да је ово упозорење емитовано.

Извор: www.politika.co.yu - Ј. К.