Претреси возила свештенства Српске Православне Цркве у Црној Гори

На граничном прелазу Добраково 5. фебруара 2020. године полицајци су претресли аутомобил у којем су се налазили свештеници Епархије будимљанско-никшићке: протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох затонски, и јеромонах Сава (Вукајловић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Тог дана око 14,45 часова, на граничном прелазу Добраково од стране полиције Црне Горе одвојен је у страну ради претреса аутомобил у којем су били поменути свештеници. Према њиховим речима, полиција је прегледала возило и установила да је све у реду. Службеници полиције су били коректни, наводе свештеници, али, како им је саопштено, такво је наређење Полиције.

„Ми закон поштујемо, не противимо се истом, али се нијесмо осјећали нимало пријатно током данашњег претреса и жалимо у каквој се ситуацији данас налази наша Црква и њен вјерни народ у Црној Гори“, рекли су свештеници.

Од усвајања тзв. Закона о слободи вероисповести, због чије неуставности и дискриминаторских норми своје неслагање на миран, достојанствен и хришћански начин изражава народ у Црној Гори, учестали су претреси и контрола возила свештенства eпархија Српске Православне Цркве на простору Црне Горе, па чак и владика.

Да подсетимо, недавно је на сличан начин контролисано возило у којем је био Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, а пре два дана на истом граничном прелазу, Добраково, полицајци су претресали аутомобил којим је управљао протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Јеромонах Сава (Вукајловић), који је често у пратњи Владике будимљанско-никшићког г. Јоаникија током путовања, казао је да је пооштрена контрола изражена од усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка