Превисок ризик за папину посет Сирији

 -У Сирији је пакао на делу, нема других речи које могу описати ситуацију у земљи, истакао је апостолски нунције у Дамаску кардинал Марио Зенари када је преузимао у посед титуларну цркву Санта Марија де ла Грације але Форначи у Риму крајем овог викенда. -Ко не верује у пакао, треба само да дође у Сирију, па ће схватити шта је пакао,  рекао је дословце дипломата у кардиналском рангу у интервјуу за Радио Ватикан.

-400.000 мртвих, два милиона рањених, око пет милиона избеглица у земљама око Сирије, више од шест милиона расељених лица, више од 600.000 грађана под опсадом без могућности приступа хуманитарне помоћи. Хиљаде деце је убијено у бомбардовању, постоји безброј рањених и сакатих и физички и психички растројених људи, рекао је Кардинал у својој проповеди и додао: -Они који тамо дођу под жрвањ, јесу обични људи, невини цивили, жене, деца. Заиста је то страшан рат.

Папа Фрања, који се благовремено обавештава о стању у земљи, спрема се у посету Сирији, али ситуација је превише опасна. Кардинал Зенари је рекао: -Ако Папа дође у Сирију, он не може остати само у Нунцијатури у Дамаску, он се мора сусретати с људима, ићи кроз масу народа.

Нунције је апеловао да се изврши притисак на владе. Постоји велики ризик да драма у Сирији постепено падне у заборав.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)