Презвитер Раде Деспотовић: Послушање у Цркви

Презвитер Раде Деспотовић: Послушање у Цркви
Презвитер Раде Деспотовић: Послушање у Цркви
Презвитер Раде Деспотовић: Послушање у Цркви
Презвитер Раде Деспотовић: Послушање у Цркви

Великопосни циклус предавања и духовне вечери у сали Српског културног друштва Просвјета у Загребу настављени су у сриједу, 13. априла 2016. године предавањем Послушање у Цркви које је одржао презвитер Раде Деспотовић, парох љубљански.

На самом почетку предавања отац Раде је истакао да је послушање у Цркви тема која се тиче свих нас из тога разлога што смо кроз Цркву као радионицу спасења сви позвани да изграђујемо своју биоиграфију у агиографију.

-Сви смо позвани на светост, на специфичан начин живота овдје на земљи. Нису на светост позвани само одређени људи, истакао је презвитер Раде Деспотовић, а потом објаснио да је послушање богочовјечанска врлина која извире директно из односа Сина према Оцу - Сина Божијег који у једном моменту историјског времена постаје Син човјечији са тиме да донесе сва богатства и блага неба овдје на земљу. Послушање надмашује земаљске оквире живота. Кроз послушање изграђујемо божански лик.

Динамичним излагањем отац Раде је заинтересовао присутну публику пред коју је поставио низ релевантних библијских цитата и светоотачких тумачења која говоре о послушању првога човјека Адама који је био позван да у подвигу послушности изгради своје биће, па до Пресвете Богомајке чија послушност је изражена у скромном усклику и њеном одговору благовјеснику, архангелу Гаврилу: Ево слушкиње Господње - нека ми буде по ријечи твојој!

У наставку свога четрдесетоминутног излагања отац Раде је присутној публици откривао и уазивао на релације послушања и служења, послушања и вјере и црквеног живота.

Уз свештенство Саборног храма, вјернике и заинтересоване слушаоце предавању је присуствовао Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска