Пријем и духовно вече у Женеви

Пријем и духовно вече у Женеви
Пријем и духовно вече у Женеви
Пријем и духовно вече у Женеви
Пријем и духовно вече у Женеви

У уторак, 25. фебруара 2020. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, Управа женевске парохије Светог апостола Андреја Првозваног je и ове године организовала духовно вече у свом храму у Женеви под називом Отворена врата.

Циљ вечери је да се женевска парохија и српска заједница на тим просторима представе локалном становништву и онима који до сада нису имали прилике да ближе упознају православље и српске обичаје. Велики број житеља града, који су већином протестанти или римокатолици, одазвао се позиву Српске православне парохије у Женеви и дошао са својим душебрижницима да упозна заједницу.

Вече је отпочело поздравом Његовог Преосвештенства г. Андреја који се верницима обратио на француском језику, и истакао значај православног богослужења, након чега је надлежни парох прота Александар одслужио вечерњу службу на француском језику. Певницу је предводио епископ Андреј уз парохијски хор из Женеве. Вече је настављено кратким излагањем проте Александра о Православљу, а затим су уследила бројна питања присутних на која су одговарали осим проте Александра и римокатолички жупник као и пастор Реформатске цркве.

После вечерње службе представљен је квартет који је извео низ композиција изворне музике, завршавајући свој наступ са швајцарском полком, уз видно одушевљење присутних. Квартет су сачињавали професор клавира Нина Софронски из Лозане, професор кларинета Милутин Павловић такође из Лозане, професор виолончела Вартан Баронијан из Женеве и госпођица Софија ди Сома, студенткиња виолине из Сиона.

Након концерта, Управа парохије је организовала и припремила у парохијској сали традиционална српска јела, уз која су гости провели остатак вечери у пријатном дружењу и разговору са епископом Андрејем и верницима парохије.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска