Пријем најбољих ученика из веронауке код Патријарха Иринеја

Пријем најбољих ученика из веронауке код Патријарха Иринеја
Пријем најбољих ученика из веронауке код Патријарха Иринеја
Пријем најбољих ученика из веронауке код Патријарха Иринеја
Пријем најбољих ученика из веронауке код Патријарха Иринеја

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј примио је у Патријаршији, у Београду, 13. јуна ученике шестог разреда из Републике Српске, који су се пласирали на Републичком такмичењу из Православне вјеронауке. 

Обраћајући се ученицима, којима је подијелио пригодне поклоне, Патријарх Иринеј је нагласио да су Срби, у Србији и Републици Српској, један јединствени српски православни народ. „Мени је драго што могу да поздравим дивну децу из Републике Српске. Драго ми је што су добили прилику да посете наше градове и цркве, а то исто очекујем и од наше деце да посјећују Републику Српску. Тако знамо да смо један јединствени народ, са јединственом вером и обичајима“, казао је Патријарх српски Иринеј.

Ово је први пут да ученици из Републике Српске, који  похађајау наставу Православне вјеронауке, а која се у Републици Српској изучава у редовном васпитно-образовном систему већ 23 године, имају прилику да посјете српског патријарха.

Инспектрор-просвјетни савјетник за вјеронауку Славољуб Лукић, који је организовао ову посјету, поздравио је Патријарха Иринеја у име ученика који су посјетили Патријарха, али и у име свих оних који су укључени  у реализацију предмета Православне вјероануке у Републици Српској. Такође је, у позравним ријечима, упознао  Патријарха Иринеја о стању наставе Православне вјеронауке у Републици Српској.

Протођакон и вјероучитељ Драган  Поповић из Брчког нагласио је да је овај пријем велики догађај, не само за дјецу, већ и за вјероучитеље. „Ми смо почаствовани и осјећамо велико задовољство што смо били у јединственој прилици, а како кажу наши ученици можда и јединој прилици у животу, да будемо са Његовом Светости“, рекао је протођакон и вјероучитељ, Драган  Поповић из Брчког.

Анђела Броћета,  ученица Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ из Бијељина , која је освојила прво мјесто на Републичком такмичењеу из Православне вјеронауке , рекла је да много воли вјеронауку и да се за сваки ниво такмичење припремала око двије недјеље. „Читала сам књиге, биљежила важне податке и труд се исплатио“, навела је  Анђела Броћета

 Најуспјешнији ученици из Православне вјеронауке, осим Патријаршије  посјетили су  на овој тродневној екскурзији цркву Лазарица у Крушевцу, манастире Жичу и Студеницу, храм Светог Саве на Врачару, као и Бели двору на Дедињу.

Такмичење из Православне вјеронауке организује већ шесту годину за редом Републички педагошки завод Републике Српске у сарадњи са Катихетским одбором Српске православне цркве, а ово је друга година да Катихетски одбор СПЦ другу годину награђује  поклоничким путовањем  најбоље ученике из Православне вјеронауке.

Извор: РТРС