Пријем Ректора Универзитета у Крагујевцу

Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј примио је у Патријаршији, у присуству викарног Епископа Хвостанског г. Атанасија, Ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободана Арсенијевића, декана Правног факултета проф. др Предрага Стојановића и проф. др Ненада Ђурђевића.

Ректор Универзитета је, поздрављајући Његову Светост Патријарха г. Иринеја, саопштио да Универзитет у Крагујевцу већ годинама, уважавајући значај и углед СПЦ, одржава изузетну сарадњу са Епархијом Шумадијском и СПЦ у целини. Посебно је нагласио да добри односи између Универзитета и СПЦ не могу и не смеју бити нарушени самовољним и неодговорним иступима појединаца као што су јавни иступи мр Зорана Чворовића и мр Соње Спасојевић, асистената Правног факултета, који су се укључили у својеврсну кампању против легитимних одлука Светог Архијерејског Синода поводом ситуације у Епархији Рашко-Призренској.

Универзитет у Крагујевцу, подсетио је Ректор, постоји скоро четири деценије и веома је, као и сваки универзитет, осетљив на сваки вид угрожавања његове аутономије. Из тих разлога, ни академском особљу Универзитета, уз уважавање личних слобода и права, не припада право да угрожавају аутономију Српске Цркве која постоји осам векова и која је одржала српски народ кроз његову историју. Ректор је обавестио Патријарха да је интерес Универзитета да и даље унапређује и продубљује сарадњу са СПЦ информишући га о плановима развоја Универзитета у будућности.

Декан Правног факултета проф. др Предраг Стојановић је обавестио Његову Светост да ниједан орган Универзитета и Правног факултета не стоји иза ставова које у јавности износе двоје поменутих асистената и од истих се јавно ограђује поштујући одлуке Светог Синода на челу са Патријархом. Патријарх г. Иринеј је гостима заблагодарио на посети и израженој подршци одлукама црквених власти, наглашавајући да је у историји Цркве бивало сличних случајева, али да их је Црква увек решавала на основу Светих Канона и Светог Предања те да ће тако бити и убудуће.