Пријем за донаторе Црквене народне кухиње

Пријем за донаторе Црквене народне кухиње
Пријем за донаторе Црквене народне кухиње
Пријем за донаторе Црквене народне кухиње
Пријем за донаторе Црквене народне кухиње

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 24. фебруара 2014. године у Патријаршији српској у Београду донаторе Црквене народне кухиње Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке.

Пријему су присуствовали г. Александар Аксентић, власник Пољопривредног добра „Агрос АД Опово“, г. Гојко Ђошић, генерални директор Компаније „Фриком“, и секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић. Великим донацијама у поврћу „Агрос “ и „Фриком“ су у значајној мери помогли несметано функционисање Црквене народне кухиње.

У ово тешко време материјалне кризе број корисника Црквене народне кухиње се сваким даном повећава, и потребан је све већи труд и ангажовање наше Цркве на овом пољу. У Црквеној народној кухињи радним данима обедује од 350 до 400 корисника, а када се додају пунктови у цркви Светог Јована Крститеља на Централном гробљу, на Карабурми, Бежанији и Жаркову, број корисника се пења на око 1.100 па и више. Ту количину хране је потребно припремити свакога дана, зато посебно истичемо значај волонтера: куварица и конобара, без чије помоћи не би било могуће припремити толико оброка.

Поред хране Верско добротворно старатељство пружа свим корисницима Црквене народне кухиње и помоћ у лековима, здравствену заштиту, просветне услуге и духовну помоћ.

Донатори су у знак захвалности од Његове Светости добили копију иконе Богородице Млекопитатељице, која представља духовну потпору и заштиту свима који су укључени у рад Црквене народне кухиње. Запослени и волонтери који стављају на располагање свој рад и труд, то врло добро знају и свакодневно се уверавују у чудесну заштиту и благослов Пресвете Богородице. Велика је ствар да човек који има добра подели и са онима који немају. Такав човек постаје канал љубави Божје, сарадник Божји, и када се такви људи препознају, онда се и истичу као пример другима.

Патријарх је пожелео донаторима и њиховим породицама благослов и покровитељство Пресвете Богородице Млекопитатељице истакавши као светли пример њихово хришћанско милосрђе и љубави према Мајци Цркви и свима онима који свакодневно у Верском добротворном старатељству добијају неопходну помоћ.

Извор: ВДС