Пријеми у Српској Патријаршији – 6. и 8. април 2011. године

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 6. априла 2011. године у Српској Патријаршији у Београду госпођу Марину Јовићевић, генералног Конзула Републике Србије у Херцег Новом, и госпођу Веру Вукићевић, генералног Конзула Републике Србије у Цириху.

Његова Светост подарио је свој благослов дипломатама Министарства спољних послова Републике Србије који ступају на нову дужност, пожелевши им
пуно успеха на одговорним дужностима које су им поверене.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 8. априла 2011. године у Српској Патријаршији у Београду, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа будимског Г. Лукијана, г. Ласла Сзазфалвиа, државног секретара за верске, цивилне и мањинске послове при Министарству за управу и правду Републике Мађарске.

У срдачном разговору истакнуте су вредности и значај вишевековне сарадње
две државе на политичком, културном и духовном плану. Г. Сзазфалви истакао је залагање Владе Републике Мађарске да у нови Устав уђу и одреднице које би нагласиле значај брака који је вечна институција, непролазна и непромењива, као и да је то заједница искључиво између мушког и женског пола. У том смислу, неопходно је на сцену Европске Уније поново покренути и ставити на достојанствено место питање породице као стуба друштва, од кога ће зависити будућност свих нас. - Светиња живота се мора поштовати од самог његовог зачећа, те у том смислу абортус представља грубо кршење нечијег права на постојање, истакао је г. Сзазфалви.