Пријему код епископа Андреја у Бечу

Пријему код епископа Андреја у Бечу
Пријему код епископа Андреја у Бечу
Пријему код епископа Андреја у Бечу
Пријему код епископа Андреја у Бечу

У суботу, 23. марта 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско–швајцарски г. Андреј примио је у новоуређеном простору Владичанског двора у Бечу у званичну посету проф. др Гордану Илић Марковић са Одсека за славистику Универзитета у Бечу.

Епископ је захвалио угледној професорки на великом ангажману око архивских истраживања катастрофе српских заточеника у Маутхаузену током Првог светског рата. Проф. др Гордана Илић-Марковић се током свог научног рада највише бавила истраживањем страдања српских заточеника у Аустрији током Великог рата и аутор вишеструких релевантних публикација чиме је већ одраније пробудила пажњу научне јавности.

Епископ Андреј је изразио жељу и позвао проф др Илић Марковић да заједно са Епархијским одбором и Грађевинским одбором настави рад на припремама за освећење храма Светих новомученика српских на гробљу ратних заробљеника на војном заробљеничком гробљу у Маутхаузену у Аустрији.

У петак, 22. марта 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско–швајцарски г. Андреј примио је у новоуређеном простору Владичанског двора у Бечу у званичну посету умировљеног пуковника војске Републике Аустрије др Франц Шулера, свог дугогодишњег пријатеља из времена грађанског рата у бившој Југославији (1992-1995). У срдачном разговору, саговорници су разменили мишљења о унапређењу сарадње на очувању манастира, цркава и културних споменика на Косову и Метохији.

Проф. др Франц Шулер из Аустријског института за заштиту споменика културе у Бечу је експерт за питања заштите споменика културе. Годинама је представљао своју земљу на свим континентима преко Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу УНЕСКО која доприноси остваривању мира и безбедности и промовише сарадњу међу народима са циљем унапређења узајамног поштовања правде, владавине закона, људских права и темељних слобода.

Епископ Андреј је изразио жељу да се дугогодишњи контакт и сарадња са др Шулером настави на добро светиња Српске Православне Цркве које су угрожене на просторима страдалног и напаћеног Косова и Метохије.

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј примио је 15. марта 2019. године амбасадора Републике Србије у Аустрији Његову Екселенцију г. Небојшу Родића. Током значајног пријема, амбасадор Родић и епископ Андреј су разменили мишљења о плодоносној сарадњи Амбасаде и Српске Православне Цркве у Бечу и широм Аустрије, као и о актуелним догађајима која се тичу живота српског народа на простору Беча и Републике Аустрије.

Његова Екселенција амбасадор Родић је службовао раније као амбасадор Републике Србије у Азербејџану. Био је и министар одбране у Влади Републике Србије, а од лета 2018. године је амбасадор у Републици Аустрији.

У Владичанском двору у Бечу, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј примио је уметнички ансамбл Дуо Аркорд који чине виолончелисткиња Ана Топаловић и акордеониста Никола Ђорић. У срдачном разговору, Владика је упознао драге госте са идејом да се српској деци у оквиру црквених просторија широм Аустрије етапно прикажу различити музички инструменти у циљу њиховог широког културног образовања и васпитања.

Саговорници су евоцирали успомене на добротворне концерте у многим од најзначајнијих концертних дворана у Бечу, на првом месту на концерт за обнову изгорелог храма у Њујорку у лето 2017. године. Дуо Аркорд у своме савременом, иновативном тумачењу презентује виртуозне и личне визије познатих композиција Баха, Дворжака, Чајковског, Бартока, и других.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска