Приказ књиге на тему европска криза и православна духовност

Митрополит аустријски Арсеније и новинар Аустријског радија Ратнер представили књигу „Кладенац у Епанософију – Путеви између Истока и Запада“. Духовност православног монаштва и његови могући позитивни импулси за Европу у кризи налазе се у средишту нове књиге „Кладенац у Епанософи-ју – Путеви између Истока и Запада“, коју је написао бечки новинар Кристијан Ратнер. Главни говорник је био грчки православни Митрополит аустријски Арсеније.

Епанософи је завичајни манастир Митрополита Арсенија на Криту, у коме он сваке године проведе извесно време да се духовно и душевно освежи. Ратнер је пратио Високопреосвећеног Митрополита 2014. године при његовој посети манастиру и са њиме је, као и са других четрдесет монаха, водио дуге разговоре о православној духовности и о томе шта она може понудити у позитивном људима данашње Европе. Књига је приказана у понедељак увече у грчкој православној Саборној цркви Свете Тројице у Бечу.

„Невоља многих, који су доспели у сиромаштво и имају све већи егзистенцијални страх, стално су пред очима Митрополита Арсенија и монаха овог критског манастира“, пише Ратнер у предговору. Митрополит и монаси радо би да помогну колико год је могуће, при чему настоје „дубље испитати узроке кризе и понудити духовни оријентир“. Можда је, пише даље Ратнер, време да се „у овим тешким турбуленцијама наших дана све више ослушкују стручњаци душе - монаси, уметници, песници“.

Митрополит Арсеније је изразио задовољство садржином књиге: „У њој се могу открити многе тајне“, рекао је. „Православни монах не траже усамљеност за самога себе. Он тражи издвојеност како би у молитви дознао који су то видови духовног живота  које он  може преносити другим људима.“

Књигу је издала чувена издавачка кућа „Стирија“. У приказивању књиге узели су учешћа и Митрополит француски Емануил и амбасадори Грчке и Кипра.

Извор: Катпрес (Радомир Ракић)