Приказана књига ”Голгота раковичке парохије”

У наставку духовних трибина, у Културном центру Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке одржана је промоција књиге ђакона Александра Аздејковића "Голгота раковичке парохије". Промоција је уприличена у четвртак 25. јуна у 19 часова. О књизи су говорили протођакон Дамјан Божић, секретар Привредне фондације, затим г. Никола Дробњаковић, уредник издања ”Задужбине манастира Хиландара” и издавачке куће "Бернар", као и аутор књиге, ђакон Александар Аздејковић.

Поздрављајући све присутне, отац Дамјан Божић је рекао да ова потресна књига сведочи везу између Христовог распећа на Голготи и једног распетог народа. У њој аутор покушава да исправи полувековну неправду нанету новим српским мученицима. Заиста вредна књига указује на дуго скривану истину о великим злочинима прогонитеља Цркве Божје. Стога је наша дужност да се молитвено сећамо свих оних који су невино пострадали, оних који су гоњени и утамничени правде ради. Њихове кости су темељ нашег народа и наше Цркве, а преко њих смо и ми у вези са Небом -  закључио је протођакон Божић.

На овој промоцији предавачи су нас упознали са Голготом коју је Српска Црква доживела, крајем и у првим годинама после Другог светског рата. Упркос забораву историје у последњих неколико година, истина о крвавом пиру комунистичких егзекутора полако излази на видело. Откопавају се тајне гробнице у којима се налазе неопојане кости десетина хиљада мученика, убијених без суда и пресуде, објављују се документи о терору "ослободилаца", монографије о страдању недужних. Ђакон Александар Аздејковић је истакао да објављивање ових сведочанстава нема за циљ да се онима који су учествовали у злоделима суди и пресуђује. Тај задатак, каже аутор ове књиге, нама хришћанима не приличи. Ова књига има за циљ да подстакне научне и државне институције које би требало да се озбиљно и научно позабаве датом темом. Књига "Голгота раковичке парохије" може се купити у Привредној фондацији Архиепископије београдско-карловачке у ул. Краљице Наталије бр. 76.

Културни центар Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке организује трибине свакого последњег четвртка у месецу. Следећа трибина је заказана за 30. јул с почетком у 19 часова. Гост трибине је православни публициста и мисионар гђа Јана Тодоровић.