Прикупљена помоћ Фондације ’’Ана и Владе Дивац’’ и српске дијаспоре у Аустралији и Новом Зеланду

Током свог првог боравка у Аустралији и Новом Зеланду, у периоду од 19. јануара до 6. фебруара 2012. године, Ана и Владе Дивац сусрели су се са представницима српске дијаспоре где су удруженим снагама отпочели прикупљање средстава за изградњу стамбених објеката за интерно расељена и избегла лица која и даље живе у колективним смештајима широм Србије. У периоду од јануара до марта ове године прикупљено је 158.600,00 аустралијских долара који ће бити усмерени на трајно решавање стамбеног питања избеглих и расељених лица у Србији.

У току посете Аустралији и Новом Зеланду Ана и Владе Дивац посетили су градове Сиднеј, Мелбурн, Канберу и Окланд. Домаћин представницима Фондације Ана и Владе Дивац у Аустралији је била Митрополија аустралијско-новозеландска и Епископ Иринеј (Добријевић), који су побринули за организацију донаторских окупљања.

‚‚Циљ наше посете Аустралији и Новом Зеланду био је да припаднике наше дијаспоре упознамо са радом Фондације. Међутим, изненадили су нас колико су брзо препознали наше идеје и показали да имају велико и племенито срце. Млади су наша будућност, они су овде тако добро организовани да су прави амбасадори Србије и представљају оно најбоље што Србија има и може да пружи. Посебно желим да се захвалим Епископу Иринеју и Митрополији аустралијско–новозеландској на указаној подршци као и њиховој омладинској организацији „SОYА“. После ове посете имамо још већу наду и очекивања да ћемо у наредних годину дана прикупити потребну количину средстава која ће нам омогућити да помогнемо затворање колективних центара’’ рекао је Владе Дивац, један од оснивача Фондације „Ана и Владе Дивац’’.

‚‚Срећна сам што су наши људи у Аустралији и Новом Зеланду препознали значај и озбиљност Фондације и свуда смо наилазили не само на разумевање, него и на велику жељу за сарадњом и помоћи. Ти људи су показали да иако су миљама далеко и даље се саосећају са проблемима овог друштва’’ изјавила је Снежана Дивац, председница Фондације „Ана и Владе Дивац’’.

Припадници српске дијаспоре у Аустралији и Новом Зеланду наставили су са хуманитарним акцијама и процесом прикупљања новчаних средстава и тај процес је трајао до краја марта месеца. Прикупљена средства биће усмерена на изградњу стамбених објеката за интерно расељена и избегла лица у оквиру пројеката Фондације „Ана и Владе Дивац“, што ће омогућити да се крупним корацима настави процес затварања колективних центара и помогне збрињавање оних који већ дуго живе без стамбеног пребивалишта.

Контакт особа за новинаре:
Весна Бједов
Executive Group, PR Агенција Фондација „Ана и Владе Дивац“
Тел: 011 324 4488; 060 7071 043
Email: vesna_bjedov@eg.rs

Фондација „Ана и Владе Дивац“ је основана у Србији са циљем да помогне грађанима, посебно избеглицама, у практичном решавању њихових животних и егзистенцијалних проблема са посебним акцентом на решавање њихових стамбених питања. До сада је захваљујући активностима Фондације 325 избеглих и расељених породица (око 1400 особа) добило свој дом.

Осим овог сегмента рада, Фондација „Ана и Владе Дивац“ је посвећена промоцији позитивних вредности међу младима у Србији. Обнова дечијих игралишта у вртићима, реновирање и изградња спортских терена, део су акције у којој настојимо да младе упутимо на праве вредности. Такође, преко низа активности које од свог оснивања иницира и спроводи, Фондација подстиче развој индивидуалне и корпоративне филантропије у Србији. Различите акције су усмерене ка развоју свести и промоцији давања код грађана Србије, као и друштвено одговорног понашања у бизнис сектору.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска