Сусрет поглавара и представника седам помесних Православних Цркава у Москви

Сусрет поглавара и представника седам помесних Православних Цркава у Москви
Сусрет поглавара и представника седам помесних Православних Цркава у Москви
Сусрет поглавара и представника седам помесних Православних Цркава у Москви
Сусрет поглавара и представника седам помесних Православних Цркава у Москви

Поглавари Руске, Грузијске, Пољске Православне Цркве, Православне Цркве чешких земаља и Словачке, представници Антиохијске, Румунске и Бугарске Православне Цркве сусрели су се 21. новембра 2011. године у Патријаршијској резиденцији у московском Кремљу. Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Г. Кирил председавао је овим скупом.

Пре сусрета гости из помесних Православних Цркава који су дошли у Москву на обележавање 65. рођендана Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила посетили су Саборни храм Светог Арханђела Михаила у пратњи Митрополита волоколамског Г. Илариона, шефа Одељења за међуцрквене односе Московске Патријаршије; протојереја Игора Јакимчука, секретара Одељења за међуправославне односе; чланова Одељења и чланова делегација.

Истог дана Митрополит крутцки и коломски Г. Јувеналиј служио је Свету Литургију у Саборном храму са благословом  Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Г. Кирила. Његова Светост је топло дочекао поглаваре и представнике помесних Православних Цркава у Патријаршијској резиденцији.

Његова Светост патријарх Г. Кирил је нагласио да је овај дан један посебан у његовој служби, у овом историјском месту за Русију. Поглавар Руске Православне Цркве додао је да је Кремљ био резиденција московских Патријараха претходних векова, поменувши да је историјска Патријаршијска палата данас музеј и да се црквене свечаности дешавају тамо повремено. Патријарх Кирил је додао: "Пошто Патријархова палата није баш угодна за рад, донета је одлука на највишем врху државе у вези са сталном резиденцијом Патријарха московског и целе Русије у Кремљу. Ми смо освештали ове просторије јутрос."

Учесници овог скупа који се одржао у Патријарховим одајама били су: Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Г. Кирил, Митрополит волоколамски Г. Иларион, шеф Одењења за међуцрквене односе Московске Патријаршије, у име Руске Православне Цркве; Његова Светост Католикос и Патријарх целе Грузије Г. Илија II и Митрополит зугдидски и тцаишки Г. Герасим, шеф Одељења за иностране односе, у име Грузијске Православне Цркве; Митрополит варшавски и целе Пољске Г. Сава и Архиепископ лублински и хелмски Абел, у име Пољске Православне Цркве; Његово Блаженство Митрополит чешких земаља и Словачке Г. Христофор  и Архиепископ михаловцки и кошицки Ђорђе у име Православне Цркве Чешких земаља и Словачке; Архиепископ  филопољски Г. Нифон у име Православне Цркве Антиохије; Митрополит тарговишки Г. Нифон и ђакон Еуген Роготи који је био у својству преводиоца у име Румунске Православне Цркве; Митрополит видински Г. Домецијан и Епископ велицки Г. Сиониј у име Бугарске Православне Цркве.

Учесници скупа су разговарали о проблемима стимулације црквене мисије и њеног друштвене улоге у конструктивној сарадњи са свим активним друштвеним снагама. Они су изразили солидарност са Црквама на Блиском и Средњем Истоку и Северној Африци: Константинопољској, Александријској, Јерусалимској и Кипарској. Изражена је солидарност са свим хришћанима који су данас жртве угњетавања и директног прогона због вере, као што су православни Срби на Косову и Метохије.

Извор: mospat.ru