Примена школског знања у Цркви

Примена школског знања у Цркви
Примена школског знања у Цркви
Примена школског знања у Цркви
Примена школског знања у Цркви

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске организовала је стручно усавршавање за своје вероучитеље.

Семинар је одржан на празник Светог Стефана Дечанског, 24. новембра 2013. године, у парохијском дому храма Светог архангела Гаврила у Бранковини. У раду је учествовало педесетак вероучитеља основних и средњих школа Епархије ваљевске. Акредитовани предавачи, протојереј проф. др Љубивоје Стојановић и ђакон мр Сава Милин, говорили су о теми „Литургијска катихеза као метода наставе“.

У име Канцеларије за веронауку окупљене је поздравио и пожелео им добродошлицу протојереј Милан Ристивојчевић. Радни део семинара отпочео је предавањем ђакона мр Саве Милина. Сава Милин говорио је о Литургији као месту сабрања где се најбоље може применити принцип очигледности.

- Уласком у храм, деца осећају атмосферу литургијског живота. Црквени предмети, мирис тамjана, иконе, богослужбене песме и радње, архитектура храма и богослужбена места, такође, утичу на њихов лични доживљај вере и Цркве. Оставимо да на богослужењима и Дух Свети делује на децу. То није утицај на слободну вољу, будући да се слаже са циљевима и задацима веронауке наведеним у Службеном гласнику - рекао је ђакон мр Сава Милин.

Протојереј проф. др Љубивоје Стојановић, у свом обраћању, истакао је потребу за бољом комуникацијом између Цркве и образовно-васпитних установа. Да се, примера ради, прослава Светог Саве одржи у храму и обред резања колача обави током Литургије. Тако, Црква постаје место примене наученог у учионици. Излагањем о. Љубивоја Стојановића завршен је радни део семинара. Дружење је настављено обиласком бранковинског Храма Светог Архангела Гаврила, Културно-историјског комплекса и музеја.

Филип Јаковљевић, јереј
локални координатор верске наставе

Извор: Епархија ваљевска