Принц Михаило Карађорђевић посетио Хиландар

Принц Михаило Карађорђевић посетио Хиландар
Принц Михаило Карађорђевић посетио Хиландар
Принц Михаило Карађорђевић посетио Хиландар
Принц Михаило Карађорђевић посетио Хиландар

Његово Краљевско Височанство Принц Михаило Карађорђевић посетио је Свету Гору и манастир Хиландар. Ово је била прва посета принца Михаила Светој Гори. На почетку обиласка Свете Горе, принц Михаило посетио је Кареју и манастир Ватопед, у коме је и преноћио. У светој царској српској лаври Хиландару, принца Михаила дочекао је игуман манастира архимандрит Методије у пратњи манастирске братије.

За време боравка у манастиру принц Михаило је посетио: скит Свете Тројице, пирг краља Милутина, Стари манастир (црква Светог Василија, Хрусија) и винарију у оквиру новог винограда манастира Хиландара. 

-Веома сам срећан и благодаран Богу и Мајци Божјој који су ме удостојили да посетим нашу свету царску лавру манастир Хиландар. Хиландарска ризница највеће је благо српског народа. То духовно и уметничко благо не може се проценити и на свима нама је да пружимо свој допринос да га сачувамо за своје потомке и за сва будућа поколења. Игуман Методије је са својим братством диван пример како се служи Богу и светосављу. Помолио сам се пред иконом Мајке Божје да штити и чува наш народ у Отаџбини и расејању, а посебно наш народ на многострадалном и распетом Косову и Метохији и обећао сам да ћу ускоро поново посетити Свету Гору, рекао је принц Михаило за ТВ Храм.

Пре принца Михаила, од Карађорђевића су манастир Хиландар на Светој Гори посетили краљ Петар I, краљевић Томислав и престолонаследник Александар II. Краљевић Томислав, отац принца Михаила, много је учинио за очување и обнову Хиландара. Као други Карађорђевић који је боравио у Хиландару, краљевић Томислав је посетио Хиландар 23. септембра 1964. године, 9. јуна 1973. године и 31. маја 1994. године.

Никола Станковић

Извор: ТВ Храм