Припрема за даљу обнову Краљевог конака

Припрема за даљу обнову Краљевог конака
Припрема за даљу обнову Краљевог конака
Припрема за даљу обнову Краљевог конака
Припрема за даљу обнову Краљевог конака

Комисија Републичког Завода за заштиту споменика културе из Београда, која је у манастиру Светог Прохора Пчињског боравила 5. и 6. фебруара 2014. године, извршила је процену статичке стабилности и дала упутства за учвршћивање зидова Краљевог конака.

Одмах по избијању пожара у манастиру, своју делегацију на лице места послао је и командант Жандармерије, господин Миленко Божовић, и понудио помоћ припадника ове јединице у рашчишћавању.

Након добијене потврде о извршеном увиђају, од стране МУП-а Републике Србије – Полицијске управе у Врању, око 25 припадника жандармерије, одреда из Ниша, на челу са господином Славишом Ивановићем, полицијским мајором, приступили су пружању помоћи и рашчишћавању шута. Извежено је више од сто кубика шута и 7 камиона горелих греда. Треба истаћи да ово није први пут да се Жандармерија укључује у помоћ, како светињама наше Епархије и целе Српске православне цркве, тако и становништву.

Данас је завршено са извожењем шута и тако су груби радови приведени крају, а након извршене процене настале штете од стране Комисије Републичког Завода за заштиту споменика културе, која ће поднети извештај Министарству културе Владе Републике Србије, кренуће се са прикупљањем средстава и обновом Краљевог конака.

Интересовање за обнову конака већ је почело, о чему сведочи и синоћни концерт хора Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Врања, уз учешће етно групе ''Извор''.

Овим путем изражавамо захвалност припадницима Жандармерије, као и свим институцијама и појединцима који су се укључили у обнову Краљевог конака.

Извор: Епархија врањска