Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса

Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса
Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса
Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса
Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса

На велики и величанствени празник Богојављење, 19. јануара 2021. године, који је слава храма у манастиру Давидовици код Бродарева, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у тој древној немањићкој светињи. Саслуживали су настојатељ Светониколајевског манастира у Бањи код Прибоја игуман Теофило, парох бродаревски протојереј-ставрофор Бране Буквић и протојереј Никола Перковић.

Поздрављајући све присутне дивним поздравом Бог се јави, Епископ Атанасије је рекао: – Данас празнујемо највеће дело које зна земља, које зна историја, догађај највећих размера од кад постоји свет. Данас је Небо отворено, данас се Бог јавио у свој Својој пуноћи. Данас је Господ наш Христос осветио творевину Собом, загазио у воду и осветио воду, очистио и осветио. Данас је Отац наш Небески проговорио са Небеса и очистио ваздух. Дух Свети је сишао у ову творевину, сишао на Сина Божијега и остао присутан са онима који у Сина Божијега верују. Данас је, у исто време, отпочета и највећа борба, највећи рат на земљи. Многи то превиђају. Поведена је борба против греха, против зла, против трулежи, против болести, против Сатане, против злог поретка који постоји у свету.

– Господ је загазио у Јордан, у воду, да би показао нама шта треба да чинимо. Да треба да спирамо грехе са себе, да се греха одрекнемо, да слушамо и чујемо увек проповед Светог Јована Крститеља: Покајте се јер се приближило Царство Небеско! Он као да говори унапред оном народу пре овог данашњег догађаја: Припремите се кроз покајање да бисте видели отворена Небеса и ушли у Царство Небеско.

– Ми смо хришћани, ми смо следбеници тога Небеског Цара, Господа Христа, који је загазио у Јордан и осветио воду, од кога је побегао грех, због кога су се отворила Небеса и Отац Небески проговорио, на којег је Дух Свети сишао. Ми смо Његови следбеници.

– Ова болест која хара светом нас је спречила да обавимо многе пропратне догађаје који споља улепшавају овај данашњи празник, али запамтимо да Богојављење није само у тој спољашњости коју смо спречени да обављамо, већ је Богојављење пре свега унутрашњи догађај. Бог се јавља нама, нашем уму, нашем срцу, и уколико успемо да тако учествујемо у овом догађају ништа нисмо изгубили тиме што нисмо изашли на реку да пливамо. Молимо Господа да освети наша срца, да се јави унутра, и да остане унутра, и тим својим борављењем у нама да прогна сваку трулеж из нас, сваку грехољубивост, и да нам Небеса увек буду отворена, истакао је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве испред храма је оствештана Богојављенска водица и извршен мали помен недавно преминулој игуманији манастира Давидовица мати Дарији.

Извор: Епархија милешевска