Припремне недеље за Васкршњи пост у Сурчину

Припремне недеље за Васкршњи пост у Сурчину
Припремне недеље за Васкршњи пост у Сурчину
Припремне недеље за Васкршњи пост у Сурчину
Припремне недеље за Васкршњи пост у Сурчину

-Припремне недеље пред Васкршњи пост који ове 2019. године почиње 11. марта за све верне значе припремање за ишчекивање Васкрсења Христовог. Основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. Пост је приликљ за подвизавање и поправљање, преумљење и покајање, речи су протојереја Душка Ђеорђић који је началствовао светом Литургијом, у недељу, 17. фебруара 2019. године, у сурчинској цркви Свете Петке.

Апостол је читао и за певницом био јереј Страхиња Голијан. Архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Слободан Радојчић саслуживао је у олтару. Хор Покров Пресвете Богородице, који већ трећу деценију на богослужењима слави са христоносним народом Господа и све Свете, дивним пјенијем је увеличао свето литургијско сабрање.

Хор наступа 23. фебруара 2019. године у 18 часова заједно са хором Свети апостол Андреј Првозвани из Батајнице на Академији за рестаурацију и консервацију Српске Православне Цркве. Концерт је хуманитарног јкарактера у знак сећања на прерано упокојеног студента те Академије. Иначе, аудиција за пријем нових чланова за мешовити хор и за дечји хор је у току и сви заинтересовани се могу пријавити сваке недеље после Литургије.

У сурчинској цркви Свете Петке богослужи се по следећем распореди: јутрење у 8 часова, вечерње у 17 часова. Света Литургија је недељом и празником у 9 часова. Петком у 17 часова чита се акатист Светој Петки, а недељом у 17 часова акатист Светом Нектарију. У сурчинском насељу, у најмлађој цркви Епархије сремске посвећеној Светом апостолу Матеју, богослужења су суботом у 17 часова, света Литургија недељом и празником у 9 часова, док се акатист Светом апостолу Матеју чита сваке недеље у 17 часова.

Извор: Епархија сремска