Припремни радови за спомен-капелу у Маутхаузену

Припремни радови за спомен-капелу у Маутхаузену
Припремни радови за спомен-капелу у Маутхаузену
Припремни радови за спомен-капелу у Маутхаузену
Припремни радови за спомен-капелу у Маутхаузену

Његово Преовештенствo Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је 23. марта  2016. године парохију Енс, где је присуствовао на Литургији пређеосвећених Дарова, којом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Мићић, парох из Линца, уз саслужење јереја Љубомира Болића, парох из Енса. За певницом су појали верници парохије Енс које су предводили богослови Симо Тодорић и Далибор Петрић.

Епископ Андреј је на крају Литургије одржао надахнуту беседу о значају Литургије пређеосвећених Дарова, њеној структури и значају светог причешћа. Након подељене нафоре и Епископског благослова приређен је ручак у црквеној сали парохије Енс. На ручку су верници имали прилику да се обрате Епископу, постављајући питања о савременим проблемима у српском народу.

После ручка се епископ Андреј се упутио заједно са свештенством ка Штајеру, месту близу Енсa, ради обиласка потенцијалних богослжбених објеката у поменутом граду. Наиме, према статистици парохије Енс, већински број верника поменуте парохије живи и ради у Штајеру. Верни народ и надлежни свештеник су изразили жељу  за оснивањен богослужбеног места у  Штајеру. Стигавши у Штајер, Епископа и свештенике су дочекали представници фирме Горан-Бау (Goran-Bau) на челу са Миланом Крлићем, који су информисали Владику о тренутном стању потенцијалних објеката. У обзир су долазили један затворен римокатолички и један протестантски храм, у којем тренутно обитава протестантска основна школа. Епископа са свештеницима и представницима фирме Горан-Бау дочекао је пастор Фридрих Рослер (Pfarrer Friedrich Rößler).

По обиласку поменутих храмова, Епископ и његови пратиоци су се упутили  ка војничком гробљу у Маутхаузену, где је у току припрема за градњу спомен-капеле за пале српске борце у првом светском рату. Ових дана је планирано да се излије темељ, који ће бити освештан од Његовог Преосвештенства  Епископа г. Андреја у недељу, 3. априла 2016 године.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска