Приручник о светом Атанасију Великом

Приручник о светом Атанасију Великом (+ 373) представља укрштај различитих перспектива интерпретације живота, дела и потоњег утицаја овог светитеља на целокупну хришћанску мисао. Више од тридесет аутора, специјалиста за питања патристике, политичке и социјалне историје раног хришћанства и културног контекста деловања светог Атанасија Великог, аналитички испитују његова појединачна дела и осветљавају утицај и рецепцију његових богословских списа од антике до савремене епохе.

Свети Атанасије Велики је стајао у средишту теолошких контроверзи у 4. веку по Христу. Био је и остао један од највећих ауторитета светоотачког учења и предања. Мишљења о месту и улози светог Атанасија Великог у историји Цркве подељена су, односно оно што и се звало opinio communis не постоји. Отуда је, сходно намери приређивача овог зборника, Петера Геменхарта, био циљ да се представе различита мишљења о личности у контексту историје Цркве у 4. веку.

„Приручник о Св. Атанасију Великом“ - Athanasius Handbuch, Hrsg. v. Peter Gemeinhardt, Tübingen 2011 - омогућује нове погледе у његов вишеслојни опус и живот, као и историју пријема његовог учења. Овај „мануал“ је изванредна лектира за студенте, професоре и све заинтересоване за историју старе Цркве и омогућује дубљи и свестранији прилаз капиталном делу светитеља. Приручник је отуда и позив да се различити погледи и отворена питања тематизују. Ова књига уједно представља готово идеалну парадигму међународног интердисциплинарног и интерконфесионалног приступа научној грађи, као и пример високог нивоа изучавања дела светог Атанасија Великог. Светоотачке студије су овим „Приручником“ знатно обогаћене.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен