Присталице расколничке Цркве отимају цркве у Украјини

Сељани из Ворсовке имали су 10. јануара 2019. састанак на којем је дошло до сукоба између присталица расколничке украјинске Цркве (Православна Црква Украјине) и заједнице која припада канонској Украјинској Православној Цркви, а која не жели да се придружи расколницима. Агресивни активисти су одлучили да отму имовину УПЦ. Међутим, парохијани нису дозволили да уђу у цркву. Међутим, уз подршку начелника сеоског већа Петра Подручнија и председника малинског огранка Свободе Николаја Полиновског црква је запечаћена. Као последица инцидента, настојатељ ове парохије протојереј Василиј Симчк доживео је хипертоничну кризу и хоспитализован је.

Протојереј Виталиј, настојатељ Покровске цркве у Малину, постављен је за заменика настојатеља цркве.  Он де 13. јануара са парохијанима спремао да служи поред цркве Светог Николе, али су их присталице ПЦУ спречили да се приближе цркви, па су се молили на улици.

Присталице расколничке ПЦУ  заузели су и цркву Светог Михаила у селу Красновоља, у области Маневиц у Волхину. Инцидент се догодио 13. јануара 2019. године пре недељне службе коју је требало да служи епископ волхињски и луцки Натанаил. Полицији је пријављен цео случај и поднете су тужбе.

Чин вандализма почињен је 15. јануара 2019. у вези са каменом оградом Саборне цркве Преображења Господњеег у Сумију, архитектонском споменику из 19. века. Наиме, непознати људи су оставили провокативни натпис на огради са клеветничким текстом о канонској Цркви.

Током ноћи 13. јануара активисти Ц14 („Сич“) националистичке организације исписали су слогане на црквама Украјинске Православне Цркве у Лвову, као и на друштвеним мрежама на интернету. Вандали су оштетили ограду и врата Саборне цркве Светог Георгија и врата цркве Светог Равноапостолног Кнеза Владимира у области Сикхов, која је обновљена после пожара.

Извор: Патриархиа.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)