Привођење митрополита Амфилохија и свештеника је још један у низу атака на нашу Цркву

Полиција је данас, на велики православни празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети привела на информативни разговор Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, који је свету архијерејску Литургију служио у манастиру Златици, као и свештенике који су саслуживали: протојереја-ставрофора Велибора Џомића, свештеника Леку Вујисића, ђакона Ивана Црногорчевића и комплетно свештенство Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Након изласка из подгоричког Центра безбедности свештеник Мирчета Шљиванчанин је, у изјави за Радио Светигору казао да је, након празничне службе у подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења, коју су свештеници служили без присуства верника, готово целокупно свештеничко братство Саборног храма приведено на информативни разговор.

Приведени су: старешина храма протојереј-ставрофор Драган Митровић, протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, протојереј Мирчета Шиванчанин, протојереј Бранко Вујачић, протођакон Владимир Јарамаз и ђакон Павле Божовић. Протојереј Миладин Кнежевић, који је био кренуо у Никшић где живи, заустављен је на магистралном путу Подгорица – Никшић код ресторана ,,Огњиште“ одакле је такође приведен на инфромативни разговор.

-Овим чином је показано да је у питању лоша намјера а не брига за очување здравља народа. Ово је, очито, још један у низу атака на нашу Цркву, каже Свештеник Мирчета Шљиванчанин и објашњава да је свештенство подгоричког Саборног храма, поштујући мере надлежних инстутуција донијете поводом пандемије вируса корона, свету службу Божју поводом великог празника Цвети служило у раним јутарњим часовима без присуства верног народа.

-Након одлужене Литургије отворили смо Саборни храм да би вјерници, поштујући прописе надлежних институција, могли да уђу, да се самостално помоле Богу и упале свијећу, с обзиром да је данас велики празник Цвијети. Вјерници су, након што смо отворили врата храма, почели да долазе, поштујући све прописе и физичку дистанцу улазећи по двоје, што су регулисали наши црквењаци (службена лица Саборног храма) који нијесу дозвољавали да се у храму окупи више људи. Вјерници су у реду, поштујући прописану дистанцу, чекали испред храма да уђу у светињу, сведочи свештеник Шљиванчанин и наводи да су свештеници, након службе, отишли у просторије храма како би се договорили о богослужењима у току предстојећих дана Велике недеље страдања Господњих.

-Чули смо убрзо да је дошло више полицајаца испред храма и да легитимишу људе, у шта смо се и увјерили кад смо изашли напоље. С обзором да су дошли у храм да се Богу помоле и упале свијећу, или су туда само пролазили, не мислећи уопште да сврате у храм, људи су тиме били зачуђени и тражили су објашњење и објашњавали да нијесу прекршили никакве мјере. И ми смо покушали да објаснимо полицији да људи заиста поштују мјере и да не треба да их узнемиравају јер је данас велики празник и да ми само желимо да искажу своје вјерске потребе. Покушали смо да објаснимо да улазак у храм није забрањен и да се тиме не руши ниједно правило. На све то позвани смо да дођемо у Центар безбједности да дамо изјаве, без икаквог објашњења због чега нас воде у полицију, осим да су наређења добили од виших инстанци, каже протојереј Мирчета Шљиванчанин и подсећа да су свештеници поступили по захтевима полиције:

-Када смо дошли у Центар безбједности добили смо информацију да ће, нажалост, и наш митрополит Амфилохије са свештеницима са којима је богослужио у манастиру Златици: протојерејем-ставрофором Велибором Џомићем, свештеником Леком Вујисићем и ђаконом Иваном Црногорчевићем, и још неколицином вјерника који су тамо чтецирали и појали такође бити приведени. Мислим да је ово први пут у историји Црне Горе и наше Цркве да је један од најугледнијих архијереја, какав је наш митрополит Амфилохије, и толико свештених лица било приведено у полицијске просторије. Заиста ружне сцене.

Отац Мирчета даље каже да је услиједило појединачно давање изјава и да су, након неколико сати, пуштени да иду кући, додајући да не зна каква је даља процедура јер ће се тиме бавити наши правници, а очекује се и званично саопштење наше Митрополије поводом ових немилих догађаја.

,,Желио сам да упознам слушаоце Радија Светигора, наше вјернике и пријатеље, о свему што се десило и да захвалим вјерницима од којих смо  добили на стотине позива и порука бриге. Сви они су запањени тиме што су, на један од највећих хришћанских празника Цвијети, пред Недјељу страдања Господњих, Митрополит Амфилохије и подгоричко свештенство приведени и поред тога што смо више пута до сада показали да поштујемо мјере  надлежних институција, донијете поводом пандемије вируса корона, које не ударају на суштину наше вјере. У складу са тим, привремено смо обуставили и литије, и рад Цетињске богословије, и часове вјеронауке и духовних центара, богослужења смо свели на минимум, и јутрос смо служили без присуства вјерника. Али све ово изгледа да није било довољно и ја не знам шта још треба да учинимо“, пита се отац Мирчета.

Свештеник Мирчета Шљиванчанин је објаснио да празничне литургије, поготово у Велику недељу, представљају израз суштине наше вере и онога што значи живот и постојање Цркве и нас као хришћана: -Ми као свештеници просто  не можемо да не служимо свете службе Божје, прослављајући на тај суштински начин ове празнике који су највећи и најважнији у току године. Морамо и вјерницима омогућити минимум, а то је да дођу и да се помоле у храму макар након богослужења. Људи су запрепашћени, не могу да вјерују да се ово дешава. Сви бринемо о здрављу својих ближњих и свом личном, али ово је нешто што је невјероватно. Данас је приведено и неколико вјерника, чак и неки људи који нијесу ни планирали да уђу у храм, већ су се скупили видјевши да се испред храма нешто дешава. Највећи скуп је, уствари, и био кад је полиција почела да реагује и легитимише људе позивајући их на разговор. Тада су, уствари, највише и нарушене мјере, јер су све до тада људи држали ред и дистанцу много уредније него што смо имали прилике да видимо, док смо ишли ка Центру безбједности, поред продавница, пекара или пумпи. Пред храмом су мјере много више поштоване него пред свим тим објектима.

Свештеник Мирчета Шљиванчанин је захвалио верницима на бризи и љубави, показавши данас да су деца Цркве и да брину за своју Цркву и њене пастире.

Извор: Митрополија црногорско-приморска