Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Ђурђевим Ступовима

Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Ђурђевим Ступовима
Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Ђурђевим Ступовима
Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Ђурђевим Ступовима
Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Ђурђевим Ступовима

Поводом почетка школске године, у понедјељак 31. августа 2015, након вечерње службе у манастиру Ђурђеви Ступови свештенство архијерејског намјесништва беранског обавило је призив Светог Духа за благословено ђачко учење. Молебан је служио протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански који је у својој бесједи пожелио свим ђацима, ученицима и студентима усшјешну и Богом благословену нову школску годину.

„Није знање, драга браћо и сестре, драга дјецо, кад човјек научи нешто и зна, него је знање када човјек има способност да то знање пренесе на друге, да са тим знањем, које је душекорисно, научи млађе, да на њих пренесе,првенствено, науку Божју, а онда исве друге науке које се изучавају у школама. Школе које похађамо и у којима стичемо знање, упућују нас да будемо добри ђаци, а затим да будемо и добри људи, да се трудимо будемо на корист својој Цркви и свом народу, да са знањем које изучавамо и добијамо у школамакасније будемо способни да нађемо посао, да се изборимо у некој невољи, па и усвакодневном животу. Знање је свестрано и корисно ако се користи на добро“, рекао је свештеник Ристић.

Он је додао да је у историји људског рода било и времена када су учени људи ширили погрешну науку, учили против Цркве као што, нажалост, тога има и дан-данас.

„Чули сте, вјерујем, сви за овај нацрт закона о вјерским заједнцима, који је актуелан ових дана у Црној Гори. Биће ускоро у Бијелом Пољу, ако Бог да, један округли сто на којем треба да будемо присутни у што већем броју, а ви родитељи, на вама је да своју дјецу учите шта је права наука Христова, шта је Оче наш и, оно што је најважније, шта је Символ вјере. Ова хајка, која се подиглаи подиже, ових дана, на Православну Цркву јесте управо борба против Символа вјере, борба против онога што је основ, што је права вриједност Цркве Православне, Цркве Христове и оних чланова Символа вјере, које су наши Свети Оци донијели, који су их утврдили да се ми по њима учимо, да се по њима руководимо“, указао је протојереј-ставрофор Драган Ристић, упућујући на крају своје бесједе молитву Господу: „Нека Господ њима да разума, нека ове молитве, које смо овдје читали, буду упућене и нама, сабранима у овој светој обитељи, и њима да се сви заједно уразумимо и да сви заједно, поучавани науком Христовом, извршавамо Његову вољу, творећи како су творили и наши свети преци. Ђацима нека је срећан почетак школске године. Нека им је благословена школска година да буду добри ђаци, да узрасту у добре људе, њиховим родитељима то ће бити на радост, а њима на корист и на спасење њихових душа. Још једанпут, нека је срећна нова школска година, да вас Бог благослови и да вас све чува Свети Георгије у чијој смо се светој обитељи данас помолили Богу“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка