Признање Братства православне омладине Црне Горе

Предсједник Братства православне омладине Црне Горе Свети архангел Михаило јереј Миајло Бацковић завриједио је поклон од Дана јер је институција коју води посвећена младима, хуманитарном и друштвеном раду. Њихов центар на Михољској Превлаци свакодневно походе млади свих националности и религија. Тамо, уз духовно савјетодавне разговоре проналазе рјешења за своје проблеме.

-Помажемо им да своје проблеме рјешавају. Најгоре је што нам дјеца живе у виртуелном свијету и затвореном зачараном кругу са виртуелним пријатељима. Та дјеца и духовно и физички страдају, каже отац Миајло. Братство ради на побољшању квалитета духовног и физичког живота младих.

- Нажалост, млади кроз званичне институције не добијају све што им је потребно. За ових 25 година, постали смо препознатљива институција која помаже младима, каже за Дан отац Миајло Бацковић.

Сваки крштени млади човјек до 30 година који почиње да ради при саборним храмовима постаје члан Братства православне омладине Црне Горе. Сљедеће, 2018. године, обиљежавају 25 година постојана, а ове године планирају да направе велику скупштину братства. Објавиће и књигу о свом јубилеју.

Наше братство не дјелује само на подручју Митрополије црногорско-приморске, већ и на територији цијеле државе Црне Горе и Будимљансконикшићке епархије, дијелу Захумско-херцеговачке и Милешевске епархије. Сједиште Братства православне омладине Црне Горе је на Михољској Превлаци код Тивта. У почетку смо радили са младима ко ји су помагали и чистили око цркава, а у задњих десетак година постали смо и друштвено и културно утицајна организација.

Нажалост, принуђени смо да се бавимо и оним што није превасходно наш посао, због проблема који су свима познати. Зато ми је драго што сам на поклон од Дана добио Сабрана дјела Краља Николе које ми је уручила Тања Чавор, референт маркетинга представништва Дана у Тивту, јер је свако слово у његовим списима било посвећено заштити Српства и одбрани Косовског завјета. То је оно што је у Црној Гори и најугроженије последњих година, каже отац Миајло.

Братство је почело да ради 1993. године, а прије тога деведестих година су се млади почели враћати и окупљати у црквама и манастирима који су тада били у лошем стању.

Доласком митрополита Амфилохија добили смо снагу кпју је удахнуо у нас младе људе који смо били на вјеронауци и Богословији. Најважније је да нам је дао слободу да радимо и упућивао нас својим бесједама и дјелима. На основу тих дјела, његове и жртве људи из тог времена, оца Мома Кривокапића који је био први предсједник Братства православне омладине Црне Горе, научили смо како треба да наставимо и којим путем да идемо. Хвала Богу, због тога смо последњих година и постали утицајна организација истиче предсједник Братства православне омладине Црне Горе.

Најављујућу велику Скупштину поводом јубилеја, 25 година Братства православне омладине, отац Миајло Бацковић истиче да ће јој поред чланова из Црне Горе, присуствовати и представници омладинских православних организација из Србије и Републике Српске, али и ширег православног простора.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Дан