Признање Српског националног вијећа архимандриту Гаврилу

Признање Српског националног вијећа архимандриту Гаврилу
Признање Српског националног вијећа архимандриту Гаврилу
Признање Српског националног вијећа архимандриту Гаврилу
Признање Српског националног вијећа архимандриту Гаврилу

Уочи Савиндана, 26. јануара 2013. године, чланови Српског националног вијећа опћине Соколовац одржали су у Малом Поганцу, уз присуство више гостију, традиционалну годишњу прославу крсне славе, Светог Саве. Том приликом је архимандриту Гаврилу (Вучковићу), настојатељу манастира Лепавине, уручено је признање Српског националног вијећа  за велики допринос очувања вјере, идентитета и људских вриједности.

На прослави је био присутан и начелник Опћине Соколовац г. Владо Бакшај који је упутио поздравно слово.: „Изузетна ми је част поздравити, у име своје као начелника и мојег замјеника господина Милоша Савића, све вас испред опћинског вијећа опћине Соколовац. Наравно, придружујем се честиткама и добрим жељама свим узваницима који су овдје присутни, почев од господина оца Гаврила и његових помоћника који ће судјеловати у нашој свечаности и овој Крсној слави. Изузетна је част видјети вас овдје, господин Ранко као предсједник Вијећа и ја смо заједно ово некада договарали, заједно смо утврдили план ових наших заједничких активности у опћини Соколовац. До дана данашњег то функционира и надамо се да ће, без обзира на изборе, тако остати и да ће се развијати и да ће убудуће бити још боље. Живимо овдје, ту смо, ту ћемо и умријети, и према томе се тако требамо и понашати. Као сусјед према сусједу да се поштујемо, на сваком кораку нашег живота да помажемо једни другима и будемо једни другима на услузи кад год то затреба. Опћина Соколовац мора скрбјети за све своје грађане, за све мјештане, наравно и за ову заједницу, коју ми као католици поштујемо, као што и она (поштује) нас. Ја се надам да ће тако бити, па бих зажелио и да нам назочна духовна лица приреде свечаност, да нас уведу у те (духовне) воде, јер мало имамо тих сусрета, мало имамо светих ријечи у нашем животу, а оне су нам сваког дана све потребније. Надамо се да ћемо с данашњим благословом отићи кући задовољни, испуњени свиме оним лијепим што ће ово дружење донијети. Придружујем се овој светковини и поштивању оног што ће на њој бити исказано. Још једном, хвала Вам и желим свако добро особно сваком од вас и вашим фамилијама, и да нам ова слава буде у успомени до сљедеће, која ће, надамо се, бити у исто ово вријеме идуће године. Будите заједно, и да сви будемо сложни заједно у нашој опћини Соколовац“.  Скуп су поздравили и г. Драгољуб Гератовић, предсједник СНВ-а Велике Горице, Бранко Доленац, потпредседник Савеза антифашистичких бораца Копривничко-крижевачке жупаније, и Бранко Дуликравић, предсједник СНВ-а Копривничко-крижевачке жупаније. На прослави је био и г. Павле Гажи, политичар најзаслужнији за успон прехрамбеног предузећа „Подравка“ из Копривнице. Признање оцу Гаврилу предао је г. Ранко Врећица, предсједник Вијећа српске националне мањине опћине Соколовац, који је том приликом рекао: „Вијеће српске националне мањине одлучило је да додијели признање оцу Гаврилу, настојатељу манастира Лепавине. То је признање српског народа и Вијећа српске националне мањине опћине Соколовац за његов рад и труд, за, како пише у признању, велики допринос очувања вјере, идентитета и људских вриједности“.

Отац Гаврило је захвалио господину Ранку Врећици и члановима СНВ-а Опћине Соколовац следећим речима: „Хвала Српском националном вијећу на овом лепом признању, оно за мене много значи. Ја сам у манастиру Лепавини већ 28 година, заједно са народом који живи у овом крају, и тај народ сам доживео и прихватио као свој. Било је у тих 28 година много лепих година, било је и искушења кроз која која смо сви заједно пролазили. Ја сам и у тим тешким данима остао овде и делио судбину православног народа у овом крају. Манастир Лепавина је од самог настанка био духовни центар православних верника овог краја. Данас је наш и ваш манастир познат широм православног света, и у Русији, и Грчкој, и Македонији, много долази верника са свих страна да се поклоне лепавинској светињи, чудотворној икони Пресвете Богородице Лепавинске. Ја сам се, након што сам дошао са Свете Горе, која је духовни центар целог православља, трудио колико сам знао да овде пренесем оно што сам тамо научио. Зато на ово признање гледам као признање не само себи, него и свим мојим духовним учитељима, од којих сам стекао оно што знам и што сам делио са свима који су везани за лепавински манастир. Још једанпут, хвала Српском националном вијећу за ово признање, које ми долази управо поводом празновања Светог Саве, првог архиепископа српског, просветитеља српског народа и оснивача манастира Хиландар, у коме сам провео 13 година. Ја са своје стране могу да поновим оно што ви већ знате – врата манастира Лепавине свима вама су увек отворена. Хвала вам, и свима нам срећан Савиндан“.  

Уследило је освећење и ломљење славског колача принесеног у част Светог Саве, а прослава је потом настављена дружењем за славском трпезом.

Извор: http://manastir-lepavina.org