Призренска богословија у Нишу прославила своју славу

Призренска богословија у Нишу прославила своју славу
Призренска богословија у Нишу прославила своју славу
Призренска богословија у Нишу прославила своју славу
Призренска богословија у Нишу прославила своју славу

Призренска Богословија Св. Кирила и Методија, привремено у Нишу, прославила је своју Славу, четрнаесту по реду од изнанства 1999. године.

Основана далеке 1871. године у Призрену, у родној кући добротовора и задужбинара Симе Андрејевића Игуманова Призренца, ова црквено-просветна установа Српске цркве у Старој Србији, јединствена овакве врсте на овим освештаним просторима, подносила је и преживела све недаће и безбедно прошла кроз све Сциле и Харибде између којих је пролазио наш народ. Опстајала је и трајала у Призрену све до несрећне 1999. године, када је, са великим делом српскога народа, морала да напусти своје место и свије своје ново гнездо у Нишу, у Хиландарском метоху на Делијском вису. Ту је, у периоду од 2001. до 2005. године, подигнута велелепна здрада, опет средствима Задужбине Симе А. Игуманова Призренца, у којој је Богословија наставила да обавља своју основну делатност, чиме је сачуван континует, али и прошлост, историја и сећање ове школе. Захваљујући томе, стекли су се услови да се 2011. године обнови рад Богословије у Призрену.

Слава Богословије је увек прилика да се у њој саберу они који се у њој уче и они који су се у њој учили. И ове године су се око славскога колача сабрали садашњи и бивши ученици, са гостима из нишких цркава и драгим гостима из београдске Богословије Светога Саве и мноштвом вернога народа, који су дошли да са ученицима и наставницима Богословије у Нишу поделе радост овога дана и славља.

Литургијским торжеством је началствовао прота Бранислав Цинцаревић, а славски колач је освештао прота Јован Илић, старешина цркве Светог Пантелејмона у Нишу. После пригодног славског програма који су припремили ђаци Богословије, уследила је славска трпеза љубави. Уз песму и здравице сећали смо се старога краја, опомињући се Призрена и старе славе.

Свештеник Дејан Крстић

Извор: Епархија нишка