Про Ориенте: Теолошки курс у Бечу

Про Ориенте: Теолошки курс у Бечу
Про Ориенте: Теолошки курс у Бечу
Про Ориенте: Теолошки курс у Бечу
Про Ориенте: Теолошки курс у Бечу

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је у среду, 20. априла 2016. године, одржао предавање на теолошком курсу под организацијом фондације „Про Оријенте“.

Тема теолошког курса је била „Милосрдни Господ у немилосрдном свету“ (Der barmherzige Gott in einer unbarmherzigen Welt). На овом курсу који је одржан у просторијама поред катедрале Светог Стефана  (Stephansplatz 3, 1010 Wien), у центру Беча, су поред епископа Андреја учествовала још три предавача: Бискуп Михаел Бинкер из Евангеличке Цркве (Bischof Michael Bünker, evangelische Kirche A.B. in Österreich), др маг. Магдалена Холцтратнер из Католичке социјалне Академије (Dr.in Mag.a Magdalena Holztrattner, Katholische Sozialakademie Österreichs) и госпођа Сесили Корти (Cecily Corti, Vinzenzgemeinschaft St. Stephan/VinziRast-CortiHaus).

Од 8. децембра 2015. до 20. новембра 2016. године је проглашена такозвана „Година милосрђа“, која треба на посебан начин да подстакне народ за милосрђем према људима који су на ивици егзистенције. Реченица којом треба током наведене године сви да се воде јесте: „Милостив као Отац небески“ (Лк 6,37-38). Милосрђе које нам свакодневно дарује Господ треба да буде извор нашег милосрђа према ближњима.

Овај кратки екумеснки симпосијум је свима поставио питање: Која је тежина милосрђа у хришћанским традицијама и на који начин може бити исказана? Питање је било и да ли међу конфесијама постоје различити изрази или постављање разних акцената на појам „милосрђе“? И шта значи милосрђе Божије у овом немилосрдном свету?

На ова питања су предавачи дали одговоре и сви слушаоци су имали потом могућност да поставе питања. Посебно се показала жеља присутних за добијањем одговора од Епископа Андреја, а време које је било одређено за одржавање овог курса је било прекратко да би сви добили одговоре на своје многобројне недоумице.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска