Проценат Руса који осуђују абортус утростручио се у последњих 20 година

Пропорција руских грађана који сматрају абортус неприхвативим утростручио се током последњих 20 година, са 12% попео се на 35%. Број оних који осуђује прељубу и истополне везе такође се значајно увећао, према подацима недавног социолошког истраживања Центра Левада. Према стручњацима, промена у јавном мишљењу потврђује јачање традиционалних породичних вредности, преноси Православие.ру.

 Свенационално истраживање проведебо прошлог децембра 2017. показује да већина Руса (68%) осуђује ванбрачне сексуалне односе, док је 1998. године њих само 50% осуђивало тајвеодносе. А 2017. број обухвата 77% жена и 57% мушкараца.

Број оних који се не слажу са хомосексуалним везама, повећао се са 68% на 83% у истом временском периоду, са само 1% разлике између мушкараца и жена.

Број оних који су одговорили да је побачај неприхватив, чак и код породица са слабим примањима, повећао се са 12 на 35%. Овде жене заступају много строжији став, са 37% које осуђују абортус у свим случајевима у поређењу са 31% мушкараца. Није наведена разлика у погледу старости жена које су одговарале.

Социолог из Центра Левада Карина Пипија истакла је да бројеви показују све снажнији конзервативни тренд у нацији, мада су испитивани из мањих градова и села више склони абортусу због лоших примања.

Председник Руског друштва акушера-гинеколога Владимир Сјеров рекао је за новине Известија да су се абортуси смањили осам пута у Русији током последњих 25 година, са отприлике 5 милиона на 600.000 сваке године. Ово је омогућено због једног броја мера, међу којима и државна економска подршка породицама са децом, успостава центара за подршку трудним женама у тешким ситуацијама, употреба контрацептивних средстава и истицање схватања које су све опасности од абортуса.

Научни директор Независног института о породици и демографији Игор Белобородов сматра да је промена јавног мишљења о абортусу резултат владине политике и просветног рада Руске Православне Цркве.

Мада постоји позитиван тренд ка смањењу абортуса, овај ужаса чин и даље је легалан у Русији, са 2.000 деце које се убије сваког дана. Црква и многа друштва организују редовна догађања под слоганом За живот! у Москви и широм земље. Покрет За Живот! организовао је догађај у петак, 11. јануара 2018,  када је запаљено 2.000 свећа током молебана, симболизирајући децу изгубљену сваког дана. Уз то је прошле године сакупљено преко милион потписа широм Русије, тражећи да се да се увдеде законска забрана абортуса.

Извор: OrthoChristian.com