Проф. др Богдан Лубардић: Апостол Павле и философи Атине

Предавање у крипти храма светог апостола Марка у Београду
четвртак, 20. децембар 2012. године, у 18 часова

Проф. др Богдан Лубардић,
професор Богословског факултета Универзитета у Београду

Апостол Павле и философи Атине

О предавачу: Др Богдан Лубардић (*1964) је доцент на катедри за философију Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

После одрастања и школовања у иностранству (Танзанија, Замбија и Велика Британија), где је завршио основну односно средњу школу, дипломирао на одељењу за филозофију Филозофског факултета Београдског универзитета 1993. године, одбранивши рад Етика одговорности Ханса Јонаса и антиутопијска критика технолошке цивилизације (ментор: Проф. др Миладин Животић). Током 1994–1995. боравио је годину дана у континуитету на Светој Гори, где упознаје православну мистичку духовност и литургијски основ црквеног живота, такође учећи грчки језик и преводећи теолошку литературу. После полагања диференцијалних теолошких и затим магистарских испита, магистрирао је 2003. године на Богословском факултету СПЦ стекавши звање магистра теолошких наука на теолошко-философском смеру, са радом Дијалектика личног и безличног у религијској философији Николаја Берђајева (ментор: Проф. др Димитрије Калезић).

2009. године у Свечаној сали Философског факултета Београдског универзитета, пред више од стотину присутних слушалаца, Богдан Лубардић, са катедре за философију Православног богословског факултета Београдског универзитета, одбранио је докторску дисертацију под насловом Апофатичка деконструкција разума и услови могућности конституције религијске философије у делу Лава Шестова (ментор: Професор др Милош Арсенијевић, шеф катедре за савремену философију групе за философију Философског факултета БУ).

У оквиру научног и стручног рада, Лубардић је истраживао области философије (посебно философија религије, религијска философија) и области теологије (посебно хришћанска антропологија, персоналистичка теологија, теологија културе), али и област епистемологије – са нагласком на истраживању граничних питања односа философије и теологије, односно епистемолошког статуса религијских исказа и ставова.

Богдан Лубардић је објавио је три књиге: Николај Берђајев између Унгрунда и Оца (2003); Јустин Ћелијски и Русија: путеви рецепције руске философије и теологије (2009); Философија вере Лава Шестова: Апофатичка деконструкција разума и услови могућности конституције религијске философије (2010). Објавио је око 80 стручних научних радова: студија, огледа, чланка, рецензија и приказа. Лубардић се дуготрајно бави преводилаштвом са грчког, руског и енглеског језика (превео је 8 књига и више од 30 студија и огледа из науке поменутих области).

Учествовао је на неколико десетина међународних научних конференција и трибина, а одржао је бројна јавна предавања и беседе у иностранству и у Србији – укључујући предавања на Латеранском универзитету у Ватикану, на Институту за сакралну музику Теолошког факултета Универзитета Јејл у САД, као и у Крајст Черч колеџу Оксфордског универзитета.

Др Лубардић је референт и координатор секције за философију религије Српског филозофског друштва; био је вишегодишњи члан догматолошке Комисије за цркве у дијалогу Европског савета цркава; члан је Међународне комисије за англиканско-православни теолошки дијалог; на Београдском универзитету врши дужност научног секретара програмског савета академских мастер студија – под називом: „Религија у култури, друштву и европским интеграцијама“; био је гл. одговорни уредник часописа ПБФ Богословље и сарадник у више других часописа, као и председник Удружења Меморијал Јајинци, задуженог за чување успомене и остатака стрељаник родољуба на стратишту Бањичког логора – Јајинци.

Организатор духовне трибине је Управа храма светог Марка
Контакт особа: презвитер Небојша Тополић,
моб.тел. 0648001380,
e-mail:ntopolic@gmail.com