Проф. Рајко Д. Блажић: Од уметности до индустрије

У суботу 12. априла 2014. године, у 19 часова, у Галерији УЛУС-а (Кнез Михаилова бр.37) биће одржана фото-презентацијa резултата десетогодишњег уметничког  истраживања под називом Од уметности до индустрије у новом декоративном материјалу који замењује камен, обрађује се на исти начин али неколико пута брже, a крајња цена је нижа од камена.

Истраживање је ауторски рад проф. Рајка Д. Блажића. По први пут јавно ће се обелоданити достигнућа, могућности и перформансе материјала, а које иду од реализације најразличитијих уметничких идеја, па све до индустријског умножавања.

Биће приказане могућности употребе у ентеријеру и екстеријеру у следећим областима: моделовања, подражавања камена, имитације ломљеног камена, комбиновања зрелих и свежих бетона, технике обраде, комбинације боја, необичне монтаже, умножавање у калупима рестаурација, реконструкција, неговање, полирање, заштита, позлата и посребривање, монументалност, скулптура, отпад материјала, сликање на бетонима, испитивање материјала.

Неће бити приказан технолошки поступак (право аутора).

У плану су летње школе на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у две фазе: курс рада у камену и курс који ће имати неке сегменте ове презентације.

После презентације заинтересовани за изглед материјала на објекту прошетаће (300м) до вајарског атељеа Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију (Краља Петра бр.2), како би видели неколико различитих могућности примене материјала.

Презентација са неколико десетина фотографија трајаће између 20 и 30 минута.

Очекујемо госте из САНУ, Друштва архитеката Србије, Инжињерске коморе, Завода за заштиту споменика културе, више амбасада, као и студенате и профосере Архитектонског факултета и Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију.

Добро дошли!